Política i Educació Social


 Sorprèn que per algunes persones calgui separar la política de les classes universitàries. I encara sorprèn més que hi hagin situacions que et facin pensar que la política no atrau els estudiants com per dedicar-hi temps a la reflexió en profunditat.

Fa uns mesos, la Maria del Mar Román de la Universitat de Múrcia, ha començat a liderar un projecte d'intercanvi professional i debat sobre l'Educació Social. El projecte, #HablemosEduso, en el darrer debat plantejava quin paper jugava la política a l'Educació Social i quin era el paper que hi tenia la professió sobre la política.

M'atreviria a dir que la majoria de formacions universitàries tenen de manera implícita la política i algunes la tenen més explícita que d'altres. Perquè una manera de fer medicina o una altra vindrà determinada per una política de salut o una altra. A arquitectura, fer un tipus d'habitatges o uns altres també pot determinar més respecte pel medi ambient, per la sostenibilitat, per la utilització d'uns materials, i pel respecte a la diversitat humana etc. El paper que ha de tenir els mitjans de comunicació públics o privats també son un posicionament del periodisme extremadament lligat a la política.

A la Universitat, fins i tot determinades bases teòriques d’uns autors o d’altres poden esdevenir, en certa mesura, un posicionament polític o un altre. Els discursos mèdics sobre l’atenció a les persones amb discapacitat esdevenen una mirada determinada sobre aquestes persones i generen un tipus de resposta en dispositius socials que son ben diferents als que es proposen des de la conceptualització més social o de la diversitat funcional.

És per això que no es menor la responsabilitat que tenim com a professionals de l’educació social a l’hora de tractar aquest tema i de poder establir lligams entre la professió i la política. En aquest sentit, malgrat les limitacions del parlament europeu, una convocatòria d’eleccions sempre cal tenir-la en compte per fer un anàlisi de les diferents alternatives.

Per a més informació sobre el projecte d’ #HablemosEduso podeu consultar el web: http://hablemoseduso.wordpress.com/

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article