Per a qui s’ha acabat la crisi?

Cada vegada són més nombroses les veus procedents dels governs català, espanyol i europeu que afirmen que la crisi ja s’ha acabat. Però per a qui s’ha acabat la crisi? És cert que set anys després del seu inici, per primera vegada les dades macroeconòmiques han millorat i l’atur disminueix. Aquestes dades, però, poden portar a la confusió si no es fa una lectura global, tenint en compte diferents indicadors. El darrer informe INSOCAT publicat per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) aquest juliol presenta un escenari poc optimista: creixen les desigualtats socials, augmenta el percentatge d’infants que viuen en llars on cap membre té feina, s’incrementa l’atur de llarga durada i augmenta la precarietat laboral.

Així doncs, sembla que estem lluny dels escenaris optimistes que ens volen fer creure i, per contra, som una societat cada vegada més empobrida (han disminuït els ingressos mitjos) i més polaritzada, on els rics són cada vegada més rics i els pobres, cada vegada més pobres.

Si ens fixem en el mercat laboral, les dades tampoc milloren significativament. L’atur fa estralls entre els joves i la taxa d’atur de llarga durada és del 12,2%, més del doble que a la UE. Més del 13% de la població adulta i el 15% dels infants viuen en llars on ningú treballa. Així mateix, la reforma laboral no ha tingut efectes gaire positius per als treballadors; ans al contrari, ha fomentat la precarietat laboral. S’han incrementat els llocs de treball amb contractes temporals i jornades parcials, i el debilitament dels convenis col·lectius ha suposat un increment dels acomiadaments i un augment dels sous baixos (el 12% dels treballadors cobren el salari mínim). Les condicions de treball han empitjorat i es consolida una nova classe de treballadors pobres: persones i famílies que viuen sota el llindar de la pobresa malgrat tenir feina.

Aquest escenari no és casual, sinó que és fruit d’un plantejament polític i ideològic que prioritza els interessos del capital davant dels de les persones. Darrera l’austeritat s’amaga una concepció del món i una determinada manera de fer política. El govern espanyol i català han disminuït la despesa pública i la inversió social, ja sigui retallant les transferències monetàries (ajudes a la gent gran, a les famílies, a les persones amb discapacitat, etc.) o reduint els serveis públics (educació, sanitat, dependència...). Aquest plantejament ens apropa cada vegada més al model neoliberal i al desmantellament de l’Estat de benestar. Sembla que hi ha una voluntat d’eliminar les polítiques públiques redistributives que promouen la igualtat i optar pel “cadascú que s’espavili”; per la desprotecció davant un Estat que ens ha anat desposseint de drets socials i de ciutadania per beneficiar els interessos d’uns pocs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Perez
3.

La crisi els ha vingut de perles per orquestrar un pla que converteixi el país en un lloc on disposar de mà d'obra barata , amb l'única preocupació de menjar cada dia . Retallar en sanitat , educació , justícia i drets , ens condueix a la situació en què estaven els nostres avis només uns pocs tenen dret a tot i la resta a poc o gens .
Com en els vells temps mentir i robar-nos a tots surt gratis si es pertany a una classe privilegiada .

  • 0
  • 0
Josep Pagès Canaleta de CARDEDEU VALLES ORIENTAL
2.
Molt Bona Pregunta , si la Economia millora que obrin ELS SERVEI DE URGENCIA DE NIT quel Govern Català de C.I.U. va tanca i perjudicar a moltes persones . Si millora la Economia esperen tinguen diners per BECAS DE MENJADOR . Per acabar amb LA MALNUTRICIO INFANTIL Que pateix Catalunya . Si millora la Economia que obrin GUARDERIAS PUBLICAS , que nai se tenien que haber cerrado perotots saben per que tancan Guarderias Publicas PER OBLIGAR ALS CATALANS anar a Guarderias Privades quina casualitat amics de C.I.U. els que voten a C.I.U. Tenen GUARDERIAS PRIVADES que ara sa fam rics Que treguin BARRACONS si tan millora la economia i faixin escoles de veritat , nous Hospitals .. CUAN SE ACABARAN VEURA LLITS ALS PASILLOS DE URGENCIAS de tots els Hospitals Publics ?
  • 6
  • 0
Josep Pagès Canaleta de CARDEDEU VALLES ORIENTAL
1.
Molt bona pregunta , ben feta Cristina .. per quí per els de sempre per els rics , per els culpables de fer-la per els Bancs i empresaris els mai ban patir la crisis Ara treuen beneficios treballadors amb un siu la meitat de baix ara pagan molt menys al seu treballador i li treu tots els drets .800.000 ATURATS a Catalunya 6 Milions a Espanya . Encara ja persones que perden la feina . LA Economia es imposible pogui millorar amb tan de a ATUR A ESPANYA I A CATALUNYA . En tanta pobresa es imposible millores economicas SI JA MILLORES .....ECONOMICAS ..¿ Per què tancan LLITS I PLANTES ALS HOSPITALS PUBLICS ? Esque els volem fer PRIVADOS molt depresa he
  • 5
  • 0

Comenta aquest article