Quan els carrers no ens anomenen


Quan sortim al carrer i trepitgem places i jardins estem caminant sobre la història de la nostra localitat. Els noms de les plaques ens recorden un dia sí i un altre també qui són realment els personatges importants, els que tenen renom, els que omplen els llibres d’història i els mereixedors de reconeixement públic. Si hi posem la mirada de gènere, veiem que aquests noms són majoritàriament masculins. On són les dones? On són les nostres referents?
 
La nostra socialització comporta l’assignació d’expectatives, rols, capacitats, valors i el comportament, tot configurant una identitat personal i social en funció del sexe. Què ens està dient aquesta absència femenina del nomenclàtor dels nostres carres? És trist, però allò que ens transmet a nosaltres i als nostres fills i filles és que les aportacions que hem fet les dones a una societat no han tingut prou reconeixement públic com per merèixer aquest honor.
 
Sabem, i hi treballem en contra, que els valors associats a la feminitat són considerats jeràrquicament inferiors als masculins pel que fa a la valoració i el reconeixement social. El sistema de valors que ha imperat des de sempre ha preuat l’esfera pública i el treball productiu, masculins, i ha infravalorat el treball femení de reproducció, d’atenció i cura a les persones, de gestió del dia a dia, malgrat ser cabdal per a la vida. També ha invisibilitzat les dones pel simple fet de ser dones, fins i tot  aquelles que han estat capaces de trencar amb els rols establerts i destacar en el àmbits polítics, econòmics, culturals i socials, tot i ser predominantment masculins.
 
Recentment, des de l’Institut Català de les Dones hem posat a mans de la ciutadania una eina que ens ha de permetre conèixer l’abast de la invisibilització de les aportacions de els dones en el nomenclàtor dels carrers de les nostrespoblacions. L’aplicatiu www.carrersdones.cat permet identificar i /o marcar sobre el mapa de Catalunya els carrers, places, jardins, etc.,que tenen nom de dona de cada localitat per facilitar que es detecti i es corregeixi la flagrant discriminació que representa que els personatges il·lustres d’un indret siguin gairebé sempre masculins.
 
És moment d’obrir la mirada, fer justícia, i reconèixer tal i com es mereixen les dones que han contribuït a construir una societat. Només així enriquirem i equilibrarem l’imaginari històric que s’alimenta dels carrers per on passem cada dia i evitarem que arribi el missatge simbòlic que les dones no són prou dignes de la memòria pública.
 
Espero que ben aviat i amb la col·laboració de tothom puguem tenir-los tots identificats i que l’eina serveixi per comprometre els ens locals i la societat en el procés d’incrementar el nombre de carrers que homenatgen les aportacions de dones a la societat, i que el talent i les múltiples i valuoses aportacions de les dones surti a la llum i tingui el reconeixement social que mereix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article