Resilient & Smart citizens


Barcelona és un referent mundial en l’àmbit de les smart cities i organitza cada any amb èxit l’Smart City Expo, el Mobile World Congress i altres esdeveniments que l’han convertit en capital europea de la innovació.
A la secció de Smart city de l’Ajuntament de Barcelona podem llegir:

“La smart city (ciutat intel·ligent en català) és un nou concepte de ciutat que treballa per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i garantir un desenvolupament social, econòmic i urbà sostenible. Una smart city se sosté en l’ús i la modernització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), donant com a resultat una gestió més eficient del serveis i recursos de la ciutat.”

Així els ciutadans de les ciutats intel·ligents esdevenim smartcitizens en la mesura que utilitzem aquestes tecnologies de manera responsable per millorar la nostra qualitat de vida i la dels nostres conciutadans.

Un clar exemple és el projecte Vincles de l’Ajuntament de Barcelona que vol crear una xarxa ciutadana de confiança que millori l’atenció a la gent gran trencant el seu aïllament. Aquesta iniciativa va rebre el reconeixement internacional amb el primer premi del Majors Challenge de Bloomberg Philantropies dotat amb cinc milions d’euros. Una de les característiques és que són els usuaris i professionals dels serveis socials els que aniran definint com ha de ser la solució. Així, els passats 5 i 6 de febrer va tenir lloc la primera Jornada Construïm Vincles. (A Viladecans es va posar en marxa una iniciativa per acostar les tauletes a la gent gran, Easy Tablet, i la xarxa puntTIC organitza formació bàsica en TIC per tota Catalunya).



Un altre de les iniciatives trencadores a Barcelona són els Ateneus de Fabricació, espais oberts als ciutadans per aprendre els fonaments de la fabricació digital que pugui ser aplicable a la realitat quotidiana. En certa manera desenvolupen a casa nostre el concepte dels Telecentres d’arreu del món i dels seus Sparklab.

I podríem anar afegint moltes altres propostes que sempre tenen en comú posar la tecnologia, en un sentit ampli, al servei del ciutadà. Si em permeteu, insisteixo en això del sentit ampli doncs no només parlem d’infraestructures, sensors, mòbils o apps, sinó que també parlem de les dades que tot plegat genera(el big data que es converteix en open data pels governs), dels nous reptes i els nous processos que apareixen. Val la pena fer una visita a la web del Govern Obert de l'Ajuntament de Barcelona.

En convergència amb les smart cities tenim el concepte de les resilient cities. La resiliència es la capacitat que tenim les persones ensortir-nos de situacions d'adversitat. I podem enfortir aquesta capacitat natural desenvolupant eines i sistemes que ens ajudin d’una manera més efectiva. Les ciutats resilients volen contribuir a donar resposta eficaç, integral, coordinada i solidària davant de situacions d’estrès dels seus ciutadans.

Segons la iniciativa de la Rockefeller Foundation 100 Resilient Cities es pot veure des de 4 enfocs complementaris: salut i benestar, economia i societat, lideratge i estratègia, i, finalment, infraestructures i medi ambient.

En aquest sentit, a Barcelona es va constituir el passat 22 de gener la Xarxa Barcelona Resilient (BCN-R) que compta amb la participació d’AVES Grup de dol, Creu Roja, Institut Guttman o el Centre d’Urgències i Emergencials Socials de Barcelona, entre d’altres.



La confluència de tots dos processos, les smart cities i les resilient cities, haurien de convertir-nos en ciutadans connectats i millor preparats davant de situacions complexes. Per anar fent camí s’agraeix una formació de ciutadania sobre com utilitzem aquesta informació per esdevenir realment ciutadans intel·ligents i socialment responsables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article