Tu mous fitxa per l’equitat de gènere


El 8 de març és el moment de l’any que l’agenda mediàtica té a bé posar el focus en la situació del 50% de la població. Des de les institucions que treballem per millorar les condicions de vida de les dones hem d’aprofitar aquesta receptivitat per fer actuacions de sensibilització i impusar que s’avanci en aquest sentit. Aquest Dia Internacional de les Dones, la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, ens hem posat d’acord en divulgar el missatge “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere”.  
 
L’objectiu és impulsar una reflexió i presa de consciència, ja sigui en l’àmbit professional o en les relacions familiars i personals, que ens porti a actuar, moure fitxa cap a una societat on dones i homes puguem desenvolupar el nostre projecte vital amb els mateixos drets, el mateix grau d’autonomia i llibertat. I per avançar en aquest camí necessitem l’equitat de gènere. Aquest concepte ens dóna la perspectiva justa amb la qual s’ha de tractar les diferències entre els homes i les dones. L’equitat de gènere és la clau per poder garantir la igualtat d’oportunitats i de tracte de manera totalment efectiva.
 
Precisament aquest concepte és l’eix del contingut de la Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones del 8 de març del 2015, que serà llegida en els actes commemoratius que es faran en tot el territori. És un concepte que es construeix sobre la constatació, el reconeixement i l’atorgament de valor a les diferències entre homes i dones. Les diferències entre homes i dones ens aporten valor com a societat, ens enriqueixen. Hem de sumar la visió de les dones a la que hi ha hagut fins ara, totalment patriarcal, i repensar la pròpia comunitat humana. Volem perpetuar la societat desigual o  volem canviar la manera de relacionar-nos els uns i les altres i actuar en conseqüència?. Aquesta revolució, però, tan important com pot ser la científica o la tecnològica, es farà com s’han fet tots els grans canvis: fent petites passes individuals i col·lectives.
 
Som al 2015 i encara no hi ha prou consciència de les discriminacions que pateixen les dones, quan moltes d’elles ens hauríen de fer envermellir. Les desigualtats en l’àmbit laboral són flagrants i greus. Des de la diferència salarial entre homes i dones fins a les trabes que pateixen les dones en la seva carrera laboral pel fet de la maternitat. Encara ara les qüestionades per escollir entre carrera laboral i maternitat són majoritàriament les dones. Els homes això ni s’ho plantegen, al contrari, la seva paternitat és pot veure com un tret positiu per part de l’empresa. Aquest és només un exemple d’un tracte desigual i discriminatori a causa d’una diferència meravellosa, com és la maternitat i la necessària reproducció de l’especìe, però que encara la societat patriarcal no ha incorporat de manera equitativa per tal que les dones no es vegin perjudicades.
 
Dones i homes hem de ser ferms en aquesta revolució i protagonitzar junts  un pacte social de gènere. Hem de prendre consciència de que les desigualtats que pateixen les dones no són coses només de dones. Els canvis no els farem soles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article