El copagament i les primeres sentències favorables a reclamar


Sembla que al País Valencià és on es produeix el principal avanç en la lluita contra el copagament pels serveis dirigits a persones grans i persones amb discapacitat. El passat mes d’octubre del 2014 vèiem com era el Tribunal Superior de Justícia de València el que anul·lava el Decret que regulava el copagament en considerar-lo nul: tant per temes formals i relatius a la reserva de llei en la matèria (les taxes s’imposen per Llei –aprovada pel Parlament- i no per Decret –aprovat pel Govern-), com per la seva configuració impositiva enlloc de voluntària, com seria propi d’un sistema que ha de cobrir les necessitats bàsiques de la persona.

Doncs bé, de nou a València i de la mà del Jutjat Contenciós Administratiu Núm. 3 ens arriba una sentència aquest mes de juny que declara nul el copagament i imposa a la Comunitat Valenciana el retorn de les quantitats abonades per les persones amb discapacitat, amb devolució, també, dels interessos corresponents.

De nou la sentència fa menció a la qüestió formal relativa a la manca de competències de la Generalitat Valenciana per dictar el cobrament del copagament. S’ha articulat aquest cobrament a través d’un reglament, quan el què correspon és fer-ho a través d’una llei. Però més enllà de la qüestió formal, la sentència també fa menció a la contradicció entre la normativa creada i les previsions de la pròpia Constitució.

En definitiva, des de vàries associacions, federacions i entitats s’ha començat una denúncia pública d’un sistema de copagament que, amb la disminució de les aportacions per part de l’Administració, porta les persones a pagar cada cop més diners pels serveis que necessiten. I, en aquesta línia, s'està promovent una iniciativa legislativa popular per tal d’aconseguir un sistema més just que garanteixi l’accés de tothom als serveis.

No obstant, però, en paral·lel a aquesta demanda social, és evident que la via òptima per a la recuperació dels diners pagats és la interposició de recursos i l’obtenció de sentències favorables com les mencionades. És una qüestió que, més enllà de la seva injustícia, cada cop s’evidencia més la seva incongruència amb el sistema legal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article