Què vols ser quan siguis gran?


El passat dia 22 de juny en l’acte de tancament del programa de beques escolars de la Fundació Catalunya- La Pedrera vam estar parlant amb molts nois i noies de les vegades que pares, tietes, avis o educadors els pregunten: Què vols ser de gran?
 
En realitat aquesta pregunta no té tants anys de vida. Es tracta d’una conquesta social que com totes, ha tingut un llarg recorregut que és important no oblidar. Només cal pensar un moment en la capacitat d’elecció que van tenir els nostres pares. Es possible que molts d’ells no tinguessin cap opció d’estudiar. Però si ens anem als nostres avis, molt probablement no van poder ni tan sols triar de què volien treballar.
 
Durant segles, les persones heretaven les mateixes feines que havien fet els seus pares i els seus avis. Si tenien un molí, acabaves sent moliner. En realitat treballaves tota la vida en aquell ofici que també deixaves als teus fills. Els moliner, teixidor, colomer o fuster són hereus de famílies dedicades a aquests oficis.
 
Es coneguda l’anècdota de Benjamin Franklin, descobridor de l’electricitat que a l’edat de deu anys treballava amb el seu pare en un taller de fabricació d’espelmes. Ell no sabia que volia ser científic. Sabia que no volia treballar fabricant espelmes. Quan li va dir al seu pare, aquest li va respondre preguntant-li què volia ser de gran. Ell no ho tenia massa clar i li va dir que volia ser mariner. Però el seu pare no li va fer gaire cas i se’l va endur a passejar pel barri intentant que el seu fill trobés algun altre ofici del seu interès. En van veure molts però cap no el va convèncer. Seguia volent ser mariner. Finalment el pare va pensar que com que llegia molt, li agradaria fer d’impressor i el va dur a un mestre impressor perquè aprengués l’ofici. Va estar nou anys i després treballà d’impressor. Encara  trigaria en sorgir el Franklin científic i polític que seria anys més tard.
 
Aquesta anècdota em serveix per recordar que la possibilitat actual que els nois i noies tenen de ser mariners i solcar els mars del seu futur depèn en gran mesura que la converteixin en realitat a través de la seva educació. Aquesta és la gran conquesta social: l’educació com a motor de canvi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article