L’ús de la bata blanca en l’àmbit de la psicologia i la psiquiatria


Entre les professions que solen utilitzar uniforme, hi podem trobar els venedors, els empleats de bancs i de correus, la tripulació de les aerolínies, alguns treballadors d’agències de turisme, cambrers, cuiners i altres empleats d’establiments gastronòmics, de bars, d’hotels, policies, bombers i també els professionals del sistema de salut pública i privada de molts centres d’atenció primària i d’urgències.

L’uniforme pot tenir diferents usos, però el més lògic i habitual és evitar embrutar-se la roba de carrer o per diferenciar-se com a figura d’autoritat o de privilegi. Per tant, l’uniforme és útil si hom vol expresar un missatge previ al seu interlocutor, però personalment em pregunto quin sentit té l’uniforme en els psiquiatres i psicòlegs?

En hospitals i centres de salut és habitual veure’ls a la majoria amb bata blanca com a uniforme d’ús per a la seva activitat professional. Tot i no sotmetre’s a cap perill de tacar-se o embrutar-se en la dissecció diària de la ment humana, molts dels psicòlegs i psiquiatres del nostre país usen encara la bata blanca i és obvi que ho fan per comunicar quelcom al pacient.

La pregunta clau és: Què? Superioritat? Malaltia? Fredor? Dstància? Pulcritud? Sigui com sigui, en un àmbit on hauria de tractar-se al pacient des d’una posició d’igual a igual i amb la voluntat d’una relació terapèutica basada en la confiança, trobo que l’ús de la bata blanca pot ser un element distorcionador del procés d’ajuda. Què en penseu?

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Esther Amat Barcelona
3.

Per cert, no ho havia esmentat. Sóc treballadora social de de-formació, i aquesta és la professió que exerceixo des de fa prop de 30 anys, en l’administració pública.

  • 0
  • 0
Esther Amat Barcelona
2.
Ja que portes el tema dels símbols de poder a debat (per ami això és la bata blanca de que parles), que us sembla el tema de les taules? M’explico: l’organització dels despatxos d’atenció al públic TAMBÉ és altre manifestació de poder, de poder i de separació de rols.
En uns pocs anys del meu exercici professional, treballant amb famílies, vaig poder tenir el privilegi de poder atendre-les en un tresillo (conjunt format normalment per dos sofàs individuals i altre major), i realment la comunicació que s’establia era molt més propera i horitzontal.
També he comprovat que el format de taula (rodona o rectangular) condiciona la intervenció.
En el meu cas, m’estimo més els tresillos i/o les taules rodones per atendre els ciutadans.
Llàstima que els dissenyadors dels serveis públicsno tinguin normalment en compte aquets detalls.


  • 1
  • 0
Andreu Gisbert
1.

Justament, fa uns dies, quan vaig entrar a una consulta psiquiàtrica, em vaig preguntar el mateix. allà tots , fins i tot les "secretàries", anaven amb uniforme blanc. En aquell cas, penso que era en tot moment per a mostrar la superioritat professional-usuari.

Crec fermament, també que la bata blanca en els àmbits de salut mental, serveix per medicalitzar l'esfera psíquica de les persones.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article