La instrumentalització de la pobresa


Els menors en risc d’exclusió social o pobresa són un 15% a Catalunya segons dades de l’estudi-informe d'Educo de setembre de 2014 (*). Darrera de la idea populista de “fem alguna cosa pels nens/es pobres” hi ha més persones: acostumen a formar part persones del seu entorn: famílies monoparentals, nombroses, progenitors no comunitaris i situacions d’atur laboral de llarga durada dels pares.

Quines polítiques de suport existeixen? El suport està per sota de la mitjana europea. A Catalunya és inferior a algunes comunitats autònomes (per exemple Extremadura, Astúries, Galícia, València o Canàries) i, ni des de Madrid ni des de Generalitat, es dediquen recursos a augmentar aquest suport a les famílies. La inversió del Govern ha estat d’un 5’4% de despesa social enfront la mitjana europea que es situa entorn al 8%.

I estem parlant de pobresa infantil o és una vulneració dels drets que l’Estat té l’obligació de remeiar?

Segons l'informe de FOESSA és evident que l’actual model de societat genera desigualtat, la crisi ha obert encara més l’escletxa: alts nivells de desigualtat salarial, limitada capacitat redistributiva dels impostos i un sistema de prestacions reduït, poc protector en el temps i que no s’adapta a les necessitats ni característiques de les famílies.

No ha afectat a tots per igual (índex de Gini): 5 milions de persones es trobaven al 2014 en pobresa severa a Espanya, afectant especialment en àrees com l’habitatge i la salut. L’efecte és expansiu i multiplicador, les noves generacions són generacions hipotecades.

Les relacions socials són duals i polaritzades (coexistència de dos mons en un): els més vulnerables i pobres disposen de menys recursos i tenen una pèrdua de poder de decisió, mentre que els més rics compten amb més recursos i més centralitat en les decisions. Les retallades han suposat una regressió en les polítiques socials.

Propostes? Moltes! Propostes encaminades a engegar línies per considerar la despesa social com una inversió social eficaç que eviti la transmissió intergeneracional de la pobresa.

___________________________________

(*) Informe Educo “El benestar de la infància en España 2014”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO DOS
3.
JA unaltra gran Mentira dels Partits politics dels politics Governs Espanyol o Català o Ajuntaments , diuen quea les familias mes pobres NO EL TALLEN EL AIGUA NI LA LLUM . Cuan aixo si hufan TALLAN LA LLUM I EL AIGUA A FAMILIAS POBRES en Fills i fills Disminuidos con es el nostra cas ..sI NO VOLS TE TALLIN LA llum has de pasar molta gana fam Pero despres te tallen el aigua a tot no se arriba ..ELS Serveis Socials ajuden mes als de fora que les familias pobres catalanes i de aixo puc donar fe ...ARA AJUDARANMOLT ..... ELS REFUGIADOS que benen de SIRIA Con hufaran ? Molt facil ens trauraqn les poques ajudes que donen a las familias pobres que ja te ara Catalunya .. ADA COLAU .........QUE SOLIDARIA .... Si pero con el Dinero Publico que espera li donguin per ajudar als Refugiados NO ES PAS TAN SOLIDARIA AMB ELS 1.000 SENSE SOSTRE Que Malviuen als Carrers de Barcelona de dia i nit .. NO Es preocupa de LA MALNUTRICIÓ INFANTIL que Pateix Barcelona ni per las familias al Atur
  • 0
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL
2.
LA POBRESA ,, CON ELS ATURATS Per els Politics i Governs i Ajuntaments nomes son Numeros , diuen mira avui ja menys asturats dema mira avui en tenin mes Aixo si per molta popbresa ELS POLITICS No eliminen els seus COTXES OFICIALS Ques un enorme gasto Púiblic per Catalunya UN LUXE amb la Crisis qwue tenin SENSE COTXES OFICIALS Es podrien fer moltes mes coses contra LA POBRESA Si se eliminesin DIPUTACIONS CATALUINYA TINDRIA MES DINERS . No san de donar tans diners als Diariscon fa Artur Mas milions al GRUPO GODO entre altres he
  • 2
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL
1.
Ja una cosa clara , es imposible poguiin Destinar diners a la LLUITA Contra la POBRESA ,, Si tots els Governs es dedican a BAIXAR IMPOSTOS , fen aixo perjudican directament a les politicas Socials .. SI Baixen Impostos despres es fan Retallades els RICS Son mes Rics i els Pobres molt mes pobres y lo pitjor Ara han de pagar medicaments que abans eran gratis o baratos . Tambe han de pagar serveis als Hospitals Publics que cada dia paresen privados ....EL Govern Català es de Dretes fa politicas Liberals hosigui Anti-socials con alguns Ajuntaments que tambe baixen impostos i fan pasar gana a moltes familias conel de CARDEDEU
  • 2
  • 0

Comenta aquest article