L’educació social a l’esfera pública


El passat 2 d’octubre, vam celebrar el Dia Internacional de l’Educació Social. Per tercer any consecutiu, un dels actes que vam organitzar des del CEESC per celebrar-ho, va ser convidar blogs del món de l’Educació Social a participar en un Carnaval de Blogs. Aquest any el tema triat va ser: “L’educació social a l’esfera pública. El reconeixement social de la professió”.

Hi van participar un total de 21 bloguers. Moltes veus i opinions. Però, moltes, en la mateixa direcció. “Si volem que la gent ens conegui, hem de reivindicar-nos i donar valor a la nostra figura professional”, ens diu l'Alex, de Movimiento Anfibio.Reforçant aquesta idea, l'Antonio Alcántara diu que “Nosaltres podem tenir molt clar que la nostra feina parteix del dret de la ciutadania i alhora que és una professió de caràcter pedagògic, generadora de contextos educatius. Però ens resulta molt difícil visualitzar-ho i explicar-ho.”

I és que fins i tot alguns coincideixen en què ni tan sols els nostres propis usuaris i usuàries saben ben bé qui som. L'Isaac Azor -que treballa amb menors- ens ho explica molt bé en la seva entrada: “Jo de moment em centraré en què la meva tasca sigui reconeguda i apreciada per aquells amb els quals treballo cada dia. A vegades al·lucinen quan s'assabenten que hem anat a la universitat per treballar amb ells, al·lucinen quan s'assabenten que cobrem per la nostra feina. Que siguin conscients que el nostre treball té uns objectius que van més enllà d'asseure'ns amb ells a menjar o sortir d'excursió. El dia que totes les persones amb què treballem sàpiguen què som i quina és la nostra principal tasca, aquest dia, jo deixaré de reivindicar.”

L'Oscar Barril ens anima que siguem nosaltres mateixos els que duguem a terme aquest tasca. “Estem en un món canviant, on les formes de relació social, també canvien, i la tecnologia impregna i modifica aquest escenari. Qui millor que nosaltres, que ens definim socials, per tal d'aprofitar aquesta embranzida, i posar-nos al davant.
Tinguem en compte la irrupció de les xarxes socials i la proliferació de les pantalles, per incorporar-les en el nostre dia a dia, i aprofitem-les per enriquir les nostres intervencions. Siguem pioners, innovadors, i no ens tanquem a obrir el nostre marc de treball. Qui millor que nosaltres per créixer i diferenciar-nos, no tenim l'hermetisme ni el dogma d'altres professions.”

Entre totes aquestes veus també s'hi entreveuen preocupacions com ara l'intrusisme laboral, que ens recorda la Carmen Carrion:“Reivindicar que la nostra professió no és de pas, que no es pot ocupar per altres professionals”. O en Sera Sánchez: “El reconeixement social ple implica necessàriament unes condicions laborals justes par als educadors”.

En tot això, el CEESC, com a col·legi professional que agrupa i representa les educadores i els educadors socials, hi tenim molt a dir, tenim molta feina a fer. El nostre company Javier Paniagua ens ho recorda “La lluita imparable del Colegio Profesional de Educadoras y Educadores Sociales de Castilla y León, des de la seva creació el 2005, per aconseguir un reconeixement professional està sent una 'gran' aventura. Imaginin pujar l'Annapurna amb xancletes de platja”. Per això treballem i seguirem treballant a favor de la nostra professió. Pel reconeixement, contra l'intrusisme per condicions laborals millors. Però recordant-vos també que el Col·legi som totes i tots. Com més veus agrupem, més plurals i més forts serem. I més fàcilment podrem pujar aquest Annapurna.”

Podeu trobar el llistat amb tots els articles que aquest any han participat en aquesta iniciativa al nostre blog. Us animem a llegir-los i a fer-hi els vostres comentaris. Des d'aquí, volem agrair la participació de les 21 persones que han volgut sumar-se al Carnaval de Blogs aquest 2015. Moltes gràcies a tots i a totes!

- La iniciativa del Carnaval de Blogs va néixer fa dos anys. L’any 2013 vam tractar el tema "No deixaria mai de ser educador/a social perquè...". L’any 2014, el tema a tractar va ser "L’Educador/a social neix o es fa?", amb 25 articles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article