Aconseguirem viure en pau algun dia?


Cop d´ull ràpid a la premsa: "Turquia veu l´EI rera la matança d’Ankara", "Bombardejos contra el PKK", "La violència israelianopalestina es desborda","L'entrada de Rússia a la guerra de Síria, canvia el tauler". "S'agreuja a Israel l’onada d’atemptats amb ganivet", etc. Per què hi ha tant odi, violència, atacs i morts entre els humans? Després de tants anys de "civilització", ¿no hi ha hagut manera d’erradicar aquestes actuacions ancestrals, primàries i brutals?
 
Ens hem acostumat a no commoure'ns davant de les imatges que veiem per TV, als diaris i revistes. Si no, cada dia tindríem una bona dosi de patiment i angoixa. Però el perill de que ho contemplem com qualsevol esdeveniment del dia és greu, ja que ens anem tornant insensibles i resignats.
 
Freud, en la darrera època de la seva vida, es va preguntar com és possible que els individus ressentits acabin destruint la seva cultura o sigui com és possible que hom faci malbé allò que ha donat sentit i possibilitat a la pròpia existència. La resposta que va oferir és que els humans portem al nostre interior inconscient el germen de la nostra pròpia autodestrucció que ell anomenava Principi de Mort o Tànatos. Serà veritat que aquest germen o instint no ens abandonarà mai? Ell deia que les crisis de la cultura (podem extrapolar-ho a les guerres) son el resultat de les tendències autodestructives internes dels humans i, per tant, la causa no serien els factors econòmics o polítics. Jo, preferiria que no fos veritat, ja que ho podem tenir molt difícil com s’ha anat demostrant al llarg de la història.
 
La hipòtesi freudiana ens indica què pot passar quan un grup d’individus frustrats, davant d’una civilització que exigeix massa i ofereix molt poc, acabin per destruir un "fruit" molt feble que és la societat. La civilització exigeix massa: esforç, sacrifici, treball, repressió del plaer i això provoca individus insatisfets. La civilització ens indica que hem de ser solidaris, que ens hem de preocupar pels altres i això s’aconsegueix reprimint el propi plaer, cosa que es viu com a frustrant. En conseqüència la civilització pot ser destruïda pels propis individus que la formen i que no s’hi reconeixen i es troben frustrats en els seus desigs més profunds. També deia que la nostra societat no evoluciona cap a un augment de la felicitat sinó cap a un augment de la frustració i de l’angoixa col.lectiva (serà veritat?). L´instint inconscient d’agressió i destrucció pot acabar per arruïnar una civilització massa complexa on cada cop ens sentim més infeliços? Tenia raó? Podem fer-hi alguna cosa? I tant que sí.
 
S’han fet, s’estan fent i es faran molts esforços, sorgiran moviments nous, es reforçaran els que hi ha, polítiques diverses, fòrums, moviments  de desarmament, no violència, reunions ONU, UNESCO etc. etc. però fins que cada un dels ciutadans no prenguem consciencia de la importància de l’educació per a la pau com a procés de realització de la justícia en els diferents nivells de les relacions humanes no arribarem a posar fil a l’agulla. L´educació per la pau  ens ha de portar a resoldre els conflictes de forma positiva i no violenta i avançar cap a una harmonia amb nosaltres mateixos, els que ens envolten i l natura  (molt idil.lic oi?).
 
Si parlem de justícia generalitzada significa que, en aquest context, les persones hauríem de tenir les necessitats bàsiques cobertes i els drets humans garantits, ens relacionaríem amb respecte i les decisions serien democràtiques. Caldria vetllar pel manteniment d’aquests drets i de les condicions de seguretat humana i global. El canvi necessari és de gran calat, molt llarg i de construcció permanent i no es podria "baixar mai la guàrdia".
 
Cal treballar en molts eixos però els més bàsics son: Valors, Política i Pedagogia. El treball dels valors s’hauria de centrar en poder integrar i practicar els valors bàsics de respecte a la vida, pròpia i dels altres, la justícia, la llibertat responsable, solidaritat/fraternitat i a partir d’aquests en van sortint d’altres. La pau els engloba tots, per tant, és segurament el valor més universal.  Tots i totes volem la pau.
 
L´educació  per  la pau, en l’àmbit polític, treballaria per tal de transformar les relacions de dominació i poder autoritari en els diferents àmbits de la societat. Cal avançar per tal de promoure condicions necessàries que afavoreixin la justícia social. Cal formar persones crítiques i interessades en l’acció social.
 
Si realment volem treballar per l’educació per la pau, ha de quedar molt clar en els currículums escolars,  tant en el currículum explícit, planificat, obert, amb una estructura i uns programes determinats com en el currículum ocult, que es transmet a través de l´ambient i de la cultura del centre. Son les normes no dites, els comportaments dels membres de la comunitat educativa, valors, creences implícites i actuacions que estructuren les rutines i les relacions socials a l’escola i a l’aula. No ens oblidem del currículum nul: matèries i continguts que l’escola no inclou i que caldria que ho fes si veritablement vol educar per la pau (exemple, cultures com la gitana).
 
L´educació per la pau pren partit pels valors constructors de la mateixa: solidaritat, cooperació, sinceritat i en denuncia uns altres: autoritarisme, individualisme i altres que ajuden a perpetuar la cultura de la violència. Aquesta cultura hauria de generar persones que denunciessin estructures, normes o fets injustos i proposessin solucions alternatives. Es una educació contra el conformisme.
 
El millor camp d’aprenentatge és la vida diària i en el cas de l’alumnat a casa i a l’escola. Tots dos espais ofereixen l possibilitat d’aprendre i practicar, bàsicament pel que fa referència com ens relacionem amb les persones i abordem els conflictes. El joc és una eina didàctica de gran potència ja que porta a recrear i viure interrelacions i situacions que es reprodueixen en la realitat de la vida. A través del joc es coneix la realitat i s’aprenen models de relació social. Referent als adults educadors: pares, mestres, professors, monitors etc. és imprescindible aportar coherència entre la forma d’educar i la forma de viure. Educar per a la pau exigeix un gran compromís.
 
Els currículums de països europeus ja incorporen molts continguts en aquesta línia com : resolució de conflictes, gestió de les emocions, diversitat, creativitat, interculturalitat, desenvolupament etc. però cal revisar per que no obtenim millors resultats. Hem de ser crítics i valents per detectar on hi ha desajustos i posar-hi remei. 
 
A casa nostra tenim molt bones propostes llençades dels del Departament d’ Ensenyament;  només cal consultar el document "Educació per la pau. Projecte de convivència i èxit educatiu. Setembre 2014" on es pot trobar una bona quantitat de material en forma de recursos, documents sobre el marc normatiu, accions i estratègies, activitats, mesures, bones pràctiques, projectes, treball amb famílies, treball en xarxa etc .etc.  Possiblement als centres educatius els costa seleccionar el que pot anar millor al seu centre d’ entre l’ampli ventall de possibles actuacions.  Llàstima que tot això no es pugui exportar a altres països per anar canviant poc a poc les conductes que condueixen a la violència i a la guerra.
 
De moment, podem anar treballant i practicant  la convivència pacífica a les nostres llars, les nostres escoles i en l’entorn que tenim més proper.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO DOS
8.
Faix una pregunta sobre ELS VALORS HUMANS ...,.....¿ LA UNIO EUROPEA TE DEFENSA ELS VALORS HUMANS I SOLIDARITAT ? La resposta es una sola i curta NO .....La prova del ALGODON no la han pasado amb ... ELS .. REFUGIATS .......Quina SOLIDARITAT LA DE EUROPA Es iguala ala de la Gent de Cardedeu amb familias pobles del poble NO JA SOLIDARITAT Avui dia ja maldad crueldad criminals que violen criatures destrosen la vida son els FILLS DE PUTA PEDERASTRAS De estos en tenin a la politica als colegios i ala Iglesia en els famosos tambe ..VALORS HUMANS SON LES RETALLADES ? ...Quina llastima crec sera EL PITJOR DE NADAL DE TOTS Cuan selebreu el NADAL Penseu que moltes familias estan alas carreteras pasan frio y hambre per culpa dels GOVERNS EUROPEUS DELS ESTATS UNITS DE XINA , JAPO TAMPE CULPA DELS PAISOS RICS DEL GOLF DEL PETROLI ELS NO VOLEM CAP REFUGIAT SON PITJOR QUE EUROPA i aixo que son hermanos sullos de la mateixa relijio i nacionalitat ...ELS PARTITS NOUS LA " NOVA POLITICA " Lo unic que volem es tardar ensender les LLUMS DE NADAL Balla home si ser aixo en quedo amb TRIAS ES DE DRETES PERO AL MENYS ERA CRISTIANO CATOLICO No nos JODIA EL NADAL CON FA... ADA COLAU ......... .. Sabeu NO ME AGRADEN ELS VALORS QUE DEFENSEN ELS GOVERNS EUROPEUS .. Crec no son molt CRISTIANOS
  • 0
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO DOS
7.
ACONSEGUIREN VIURA EN PAU AL NOSTRA POBLE O CIUTAT ? NO Sempre trobaren VEÏNS Cabrons que els agrada fer mal ficar-se a la vida dels demes amargar-los fer-lis la vida imposible ...VIURE EN PAU No es fa ni en la Familia avui dia EL FAMILIAR RIC NO VOL SABER RES DEL FAMILIAR POBRE ... Ja es diu ... CUAN ENTA LA POBRESA EL ATURAT . PER LA PORTA EL AMOR LA FAMILIA ELS AMICS LA SOLIDARITAT Sorten corren per la Finestra HA HA HA ...VALORS Avui dia es disfrutar miran con pateix una familia del teu carrer i te en burles de ella te en rius VALORS HA HA HA Falsa paraula SOLIDARITAT A CARDEDEU No i es saben un ja familias que hu pasen molt malament i nigu els porta ni pa ni aigua per els es deixerian morir .. SOLIDARITAT ha ha ha ha LA SOLIDARITAT LA TE ARTUR MAS AMB ELS RICS NO AMB ELS POBRES
  • 0
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU ( Barcelona ) CATALUNYA EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO DOS
6.
Maria Mercé ,, Se me olvidaba lo que importa molt i molt ,, no tindren BONS VALORS Si no es fan bones Escoles Instituts SE ELIMINEN PER SEMPRE ELS PUTES BARRACONS ...... PROU de Retallades fortes en EDUCACIÓ PÚBLICA Con sa esta fen tots els anys de mandato de C.I.U. de Artur Mas de Convergencia de un Govern de DRETES .. No me vingueu la CULPA ES DE MADRID Si alla tenen culpa pero aqui els nostres politics catalans BAN TOTS EN COTXES OFICIALS MUY CAROS UN LUXE en tanta crisis ELIMINEN ELS COTXES OFICIALS El GOVERN DE crecia no nomes els va ELIMINAR SI NO VENDRELS TOTS PER FER POLITICAS SOCIALS ........ EL MILLOR VALOR ES TENIR MES PROFESORS MESTRES Bones escoles DE SEMENTO Y LADRILLOS NO LATAS DE SARDINA No CONTENADORS GRANS FRIOS Es lo que son ELS BARRACONS .. EL TERCER MÓN TAMBE ESTUDIEN CON A CATALUNYA EN Barracons ... ,,. VALORS = MILLORS EDUCACIÓ PUBLICA VALORS Que se acabin les retallades en educació i Sanitat
  • 2
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU ( Barcelona ) CATALUNYA EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO DOS
5.
Maria Mercè NO JA UNA PAU QUE 100 ANY DURI ....Sempre ja Guerra .Parles de VALORS ..¿ De quins Valors parlem ? Els de Que cal SER UN POLITIC CORRUPTA I LLADRE Aixo es el que veu avui dia tots els Joves son ELS VALORS DE LA POLITICA LA CORRUPCIÓ .... VALORS Quins Els de las Retallades Socials fer pasa FAM Gana dili con volguis mentres altres se fan molt rics .... VALORS Quins ? Els quels nostres millors Joves han de marxar altres Paisos per què aqui a Catalunya el nostra INUTIL GOVERN CATALÀ I ESPANYOL NO ELS TROBEN FEINA No els donen Treball .... ..VALORS ..ES FER LA REFORMA LABORAL .......Valors son 1.000 PERSONES Dormin Mal-vivin als carrers de Barcelona ara els diuen SENSE SOSTRE .. Bueno SON ELS SENSE RES i encara ja fills de puta quels molesten ..VALORS Son que moltes familias persones HAN DE BUSCAR MENJAR ALS CONTENIDORS DE BASURA Aixo son ekls nous VALORS .. Perden ELS VALORS DE LA FE CRISTIANA Ban treura las CREUS DE LES ESCOLES I LLOCS PUBLICS .. LLastima no treguin tan facil els PUTES POLITICS CORRUPTES Que arruinen consevol pais ... JA No ja VALORS EL UNIC EL DE SUPERVIVENCIA Avui hasta els VEINS MIREN DE FERTE MAL DE PERJUDICARTA No pas de ajudarta ami els veins me ban fer malbe el meu cotxe i ban pintar ESPAÑA Ban cremar la meva ESTELADA , SENYERA I LA BANDERA DEL BARÇA i ningu va veura res raro raro ... JA NO JA VALORS JA INSEGURATAT MOLTA DROGA ALCOHOL BOTELLONES ROBOS VIOLACIONS MORTS MALTRACTA I MATA DONES I CRIATURES .. Se me olvidaba....... FORCADELL Tenias que dir i ben FORT ,....: VISCA CATALUNYA ... VISCA ELS CATALANS I VISCA LA VERGE DE MONTSERRAT Ques VERGE I PATRONA DE Catalunya i Simbol de CATALANITAT
  • 2
  • 0
Maria Mercè Corbella Serra Sant Quirze del V.
4.

Considero les opinions reflexades com reals. El fet de fabricar armes i poder vendre-les fa que sempre hi han conflictes armats, però és molt important l'educació de la pau mitjançant parlar dels valors des de petits a la familia, societat i dins l'escola.
L'article reflexa diferents camins per aconseguir un món millor que el que tenim actualment.

  • 4
  • 0

Comenta aquest article