La inserció laboral en una cooperativa de treball com a model d’inclusió laboral


Segons el punt 4 de l’Estratègia Europea sobre Discapacitat 2010-2020 s’ha de possibilitar que moltes persones amb discapacitat tinguin ingressos per activitats laborals en el mercat de treball ‘obert’ (Open Market).

Per altra banda, en referència al dret al treball, el conveni internacional de drets de les persones amb discapacitats també recalca, en l’article 27, que s’ha de fomentar la màxima inclusió de les persones amb discapacitat al mercat de treball ordinari, en igualtat de condicions i amb les mateixes possibilitats de promoció, així com també fomentar-ne l’emprenedoria i la carrera professional.

Aquestes disposicions acordades en el marc de la UE no es refereixen a altra cosa que a la necessitat de reforçar les polítiques inclusives d’inserció laboral. Entre aquestes polítiques podem trobar en l’actualitat les ajudes pel treball en suport o els enclavaments laborals amb opció de contractació fixa per part de l’empresa ordinària, també òbviament les bonificacions per a la contractació directe, la inefectiva però necessària LISMI i infinitat de programes d’inserció laboral més.

Però gairebé mai es té en compte una opció que les cooperatives ofereixen en el marc d’aquesta integració total en el mercat de treball: un CET gestionat de forma cooperativa que també s’hauria de contemplar com a inserció en el mercat ordinari. El fet que la persona amb discapacitat es faci soci d’una cooperativa de treball i per tant participi del capital de l’empresa, entri dins els organs de decisió i es consolidi com a propietari d’aquesta, és igualment un element inclusiu tant o més potent que les opcions comentades anteriorment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article