Per què ens resulta difícil la convivència?


Som éssers socials. És inevitable perquè que naixem en una família i vivim, excepte alguns casos, en agrupacions tant si són pobles, ciutats, tribus, països, etc. Els humans volem viure junts i ho hem intentat al llarg de la història de la humanitat de diverses formes perquè creiem que els altres són elements que ens proporcionen satisfacció, plenitud, ajuda, felicitat...
 
La convivència no és fàcil. La contraposició de desitjos i interessos ens porta a fer-la difícil. Volem coses diferents i, per això, no ens entenem o, simplement, volem les mateixes coses i llavors entrem en confrontació. El desig individual ens separa però els projectes compartits ens uneixen. Volem conviure per ser feliços. Ningú vol viure amb els altres per ser infeliç. Cerquem el benestar en la convivència, el propi i el dels altres: benestar físic, econòmic, desitgem seguretat, comoditat, progrés, sentir-nos eficaços, canviar la realitat i també col.laborar i competir.
 
Podem conviure en diferents nivells: amb nosaltres mateixos, en primer lloc, després de forma íntima amb la parella, família, amics, companys d’estudi, de feina i també fem convivència amb la comunitat en la que estem inserits. La família, ens deien, és una unitat de convivència i podem dir que és el compromís de confiança més ferm, el pacte més resistent de protecció i recolzament mutu, un gran vincle basat en l’amor però com que som humans, la llar familiar també està plena de contrastos i contradiccions. Hi trobem un bon refugi quan ens sentim agredits per l’entorn i és el lloc on s’aprèn a estimar, a conviure, a sentir-nos segurs però també és el lloc de manifestació de rivalitats, competències, conflictes d’interessos més o menys greus entre els seus membres, grans i petits.
 
La família es va transformant però no desapareix. La societat va reconeixent la diversitat i legitimitat de relacions familiars basades en la lliure elecció, l'amor i el compromís. Per una bona convivència necessitem estar connectats als altres de forma afectiva, però aquesta connexió es trenca fàcilment davant d’una decepció, discussió, mentida, baralla etc. Considerem que el que fa mal a la convivència no son els conflictes, que son inherents a les persones, sinó la manera de resoldre’ls.
 
La connexió emocional amb els altres ens porta a ritus de vinculació, alguns més superficials com les salutacions, els regals, les normes de cortesia i altres més profunds com son els sentiments de respecte, d'atenció i de cura. Un dels aspectes importants de cara a resoldre o a evitar problemes de convivència social és el reconeixement de la dignitat, la pròpia i la dels altres. Dignitat entesa com a posseïdors d’ un valor intrínsec pel fet de ser persones, amb independència de la situació econòmica, cultural o lloc de procedència. Ningú ha d’ atemptar contra la dignitat de ser persona. Jo mateix haig de ser conscient de la meva dignitat i protegir -la i actuar en conseqüència. No em puc depreciar, degradar ni maltractar de la mateixa manera que no  puc fer-ho  als altres.
 
El respecte és un altre factor fonamental per la convivència, respecte a molts nivells des de la protecció dels drets fonamentals fins als respecte al benestar. Vivim en un marc de drets i deures que ens implica a tots i ens imposa un sentiment de responsabilitat. Tots som responsables de tots i la responsabilitat no acaba amb els límits físics d’ allà on vivim ja que la responsabilitat  es projecta molt més enllà, en una projecció global.
Actualment, en els nostre pobles i ciutats convivim persones molt diferents, amb valors plurals, cultures i religions diferents. Aquesta convivència no és fàcil, ha estat una constant al llarg de la història i moltes vegades ha desencadenat molts problemes. En moltes èpoques i ocasions s’ ha demanat tolerància que no ha de ser mai un substitut de justícia.
 
El conflicte en la convivència és inevitable i es resol, no quan en coneix la solució sinó quan es posa en pràctica. Això és el més difícil ja que les variables que intervenen són moltes. Falta gran habilitat per resoldre conflictes en tots els àmbits de la convivència: familiar, escolar, professional, ciutadana, nacional, internacional etc. Afortunadament moltes persones i en molts àmbits treballen per anar adquirint i divulgant recursos per desbloquejar, resoldre i avançar en trobar solució a les dificultats que se’ns van presentant per conviure millor.
 
No oblidem que una de les eines més potents és el llenguatge que ens permet comunicar-nos amb nosaltres mateixos i els altres. El llenguatge permet entendre’ns: posar en marxa una escolta activa i atenta, escoltar l’argument de l’altre, exposar els nostres arguments o plantejaments etc. Podem dir que la conversa és la gran metàfora de la convivència, ens permet la interacció amb els altres. Aprofitem-la adequadament.
 
Per acabar, hem de ser conscients que som responsables de mantenir i/o millorar la convivència amb nosaltres mateixos, la família i l’ entorn per tal de contribuir a que la nostra societat pugui millorar el benestar personal, i defensi la dignitat de cadascun dels seus membres.  És un granet de sorra que junt amb molts mils de milions més tenen una gran força.
 
BONES FESTES A TOTS I TOTES I BONA CONVIVÈNCIA!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES ORIENTAL UN DE SOL NO PAS DOS ..
1.
Molt bona pregunta .. que te moltes respostes i dificils de contestar totes ARA Celebren una festa de Fe Cristiana EL NADAL . PERO QUE TE DE TOT Menys Cristiana .. LA Gent RICA que ban de bones persones molt Cristianes per anar molt a MISA pero no donen un sol EURO a familias pobres del seu Poble NO Els seluden despresian als Pobres per no tenir la seba sort HIPOCRITAS CRISTIANS ..Ja un dic JO LLASTIMA DE MATAR UNOS BONITOS ZORROS Per abrigar UNA ZORRA DONA RICA .....EL Teu Poble si eres POBRE La GENT DISFRUTE ENCARA MES MIRAN DE FERTA MES MAL DE FERTA PATIR MES Te cremen ESTELADES SENYERA I DEL BARÇA Me ban fer malbe el cotxe QUINA Casualitat despres mel gafa el ajuntament i asobre me posen una MULTA DE 100 EUROS Ara el PUTA AJUNTAMENT DE cardedeu de E.R.C. I LA CUP Amb ajuda de LA POLICIA LOCAL Me posen unaltra Multa ara resulta diuen embrutu al carrer CUAN JO DURAN MOLTS ANYS No feia res mes que NETEJAR-LO LA Policia Local ME PROHIBIA NETEJAR AL CARRER I LA VORERA . LA Policia Local me va multar per CELEBRAR LA VICTIORIA DEL BARÇA LA Policia Local ens multa a nosaltres PER SER POBRES ALS RICS NO ELS MULTEN NI QUE APARQUIN ELS SEUS COTXES SOBRE LES VORERAS .. .. .. JO No tin VEÏNS JO TIN ENEMICS per NADAL ara es porta el EL ENEMIC INVISIBLE ha ha ha No pas EL AMIC INVIBLE de estos no en trobereu pas molts he CUAN ENTRA UN POBRE ATURAT .....: EL AMOR , LA FAMILIA ELS AMICS VEÏNS Sorten Corren per la Finestra ........CONVIVENCIA .. Bas a comprar i no trobes en LLOC te parlin en Català no ja respecta ni per la LLengua Catalana i ningu fa res .....CONVIVENCIA La que tenen les DONES MALTRACTADES i acabades Asesinades sense ningu les ajudes en res TANS POLICIAS I Cap mai fa res per protejir i salvar les DONES MALTRACTADES Raro he ......
  • 0
  • 0

Comenta aquest article