Signar i Escoltar


Aprofito l’espai que m’ofereix el portal Social.cat  per divulgar les reivindicacions justes que està fent la Plataforma #Volem Signar i Escoltar a favor de l’educació bilingüe (oral i en llengua de signes) per als nens sords. Qui tingui interès en la iniciativa trobarà tota la informació en aquest enllaç en què els seus promotors expliquen qui són, què demanen i per quins motius s’estan mobilitzant.  També són molt clars els vídeos que hi estan penjant, com aquest tan contundent que data del 16 de març , en què reclamen el compliment de la llei per tal que els nens sords tinguin les mateixes oportunitats que els infants oïdors.

La Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca) , l’Associació de Pares i Mares de Nens Sords de Catalunya (Apansce), l’Associació d’Intèrprets de Llengua de Signes de Catalunya (Acils), l’Ampa de l’Escola Tres Pins i la Federació d’Ampes de Catalunya (Fapac), entre d’altres experts, professionals i persones o entitats vinculades amb la comunitat sorda o amb l’educació, s’han integrat en aquesta campanya i formen part de la plataforma.

En un país com Catalunya, en què tanta gent reclama el foment del català i el respecte a les llengües minoritàries, és preocupant i trist alhora que la Llengua de Signes Catalana (LSC) estigui en la llista de llengües amenaçades. Per això i per treballar a favor de la comunicació de les persones sordes i pel bon desenvolupament de l’alumnat sord, crec que també és molt important aquesta plataforma.

No oblidem que les llengües de signes són un gran tresor a preservar. Tinguem present que les persones sordes porten molts anys de lluites en defensa dels seus drets, per trencar barreres de comunicació, i que les conquestes legals aconseguides no s’haurien de quedar en paper mullat. Tal com ens recorda J. Schuyler Long, en la citació que encapçala el llibre Veig una veu d’Oliver Sacks, les llengües de signes són un mitjà de gran bellesa i expressivitat amb un poder extraordinari per transmetre el pensament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article