Un món millor per a les dones


Fa pocs dies que una delegació de representants del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) vam poder participar en la reunió de la 60a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) de l’ONU. Es tracta del fòrum més important per avançar en l’equitat de gènere a nivell internacional. La CSW és un òrgan mundial de formulació de polítiques dedicat exclusivament a la promoció de l’equitat de gènere i l'apoderament de les dones.
 
Enguany, els temes a tractar han estat l’apoderament de les dones i el seu vincle amb el desenvolupament sostenible i l’eliminació i la prevenció de totes les formes de violència contra les dones i les nenes. El fòrum aplega representants dels estats membres, entitats de l’ONU i organitzacions no governamentals consultives, com n’és el CNDC, per examinar els progressos, determinar quin són els reptes i establir les polítiques per promoure l’equitat de gènere i l'apoderament de les dones a tot el món.
 
Per visibilitzar a nivell internacional com s’avança sobre aquests temes a Catalunya, el CNDC, òrgan de participació amb 377 entitats, va organitzar un acte en el marc del Fòrum de les ONG de la CSW60 amb el títol Drets Sexuals i Reproductius a l’Agenda Global i a l’Agenda de Barcelona i Catalunya. Era la primera vegada que des de Catalunya s’organitzava un esdeveniment en aquest fòrum mundial.
 
L’acte em va permetre explicar totes les eines de que disposem a Catalunya per avançar en la lluita de la violència masclista. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, també present a la reunió, va destacar el Pla director de cooperació al desenvolupament del Govern, que centra la cooperació en l’enfocament de gènere. El CNDC també hi presentava un document, una Declaració on es fa seguiment de l’evolució de la situació de les dones a Catalunya respecte els objectius marcats en la cimera de Beijing de l’any 1995.
 
Avançar cap a l’equitat de gènere és responsabilitat de cada país, però en una societat tan globalitzada com la nostra també és necessari que l’avenç tingui lloc a nivell internacional. És per aquest motiu que una de les línies de treball de l’Institut Català de les Dones ha de ser l’establiment de llaços de col·laboració i d’intercanvi de coneixement a nivell internacional. I, en concret, a través d’aquestes reunions podem establir acords i suports per avançar globalment, i també com a país, en tots els àmbits dels Objectius de Desenvolupament sostenible.
 
La igualtat de gènere és precisament el cinquè dels disset objectius que tots els països de les NNUU han d’haver assolit abans de l’any 2030. És el cinquè i, alhora, un objectiu totalment transversal que s’inclou en tots els altres àmbits. Aquesta Agenda mundial implica els governs, però també les entitats, el sector privat i totes i cadascuna de les persones que volem i treballem per un món millor. Un món que no podrà ser en cap cas millor si no fem que l’equitat de gènere sigui una realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article