Alumnes.coop


Al món, hi ha equips esportius que fonamenten el seu èxit en la feina amb les categories inferiors, formant des de ben petits els futurs esportistes en els valors i model del club. Són països amb indicadors d’èxit pel que fa a resultats acadèmics o a índexs d’ocupació laboral, que tenen en comú la inversió en polítiques educatives. També tenen un comú el bon funcionament de campanyes de sensibilització i prevenció en temes ambientals, de salut o de civisme fonamentades en la incidència sobre els infants. Són exemples, entre molts, que treballar amb el planter funciona i dóna fruits.

Aquesta aposta pel planter està en la base del projecte de cooperatives d’alumnes que des de fa anys desenvolupa la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya amb el suport de la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, a través del programa Aracoop.

Tal com explicàvem en aquest mateix espai, amb l’article Escoles de democràcia, una cooperativa d’alumnes és una societat formada i gestionada pels propis alumnes que, amb la col·laboració del professorat, desenvolupa activitats productives i econòmiques amb l’objectiu de posar a la venda productes o bé realitzar activitats o serveis. La seva finalitat principal és la de potenciar l’emprenedoria a través del procés de creació d’una empresa cooperativa, on la participació i implicació dels alumnes és la clau, ja que les decisions són preses per ells, que alhora són els responsables de la gestió social i econòmica de l’empresa i dels resultats de la seva activitat. I tot des d’una experiència plenament vivencial que potencia i consolida el coneixement i integració dels valors cooperatius. Es tracta de cooperatives creades fonamentalment per alumnes d’escoles cooperatives, però també participen al projecte escoles i instituts públics i escoles concertades.

La feina realitzada des del 2012 va permetre tancar l’any 2015 amb una seixantena de cooperatives actives. Aquest fet ens va animar a organitzar la primera trobada de cooperatives d’alumnes. Així, el mes de novembre de l’any passat, representants d’aquestes iniciatives es reunien a l’auditori de Barcelona Activa per compartir els diferents projectes i posar en marxa eines de treball conjunt com www.cooperativesalumnes.cat. Aquell dia, vam adquirir un compromís públic: posar en marxa durant el primer semestre del 2016 la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya.

Avui podem dir que hem aconseguit l’objectiu fixat. Fa poques setmanes, el 9 de maig, celebràvem a CaixaForum l'assemblea constitutivad’Alumnes.coop, que és com s’anomena la nova federació. Sota la tutela i acompanyament de la “federació del grans”, els representants de les cooperatives d’alumnes van validar el cens de cooperatives creat, van aprovar els estatuts de la federació i van votar per escollir el Consell Rector. Així, el Jan, l’Alba, el Nicola, la Marina, la Gala, l’Adrià, l’Alfonso, el Javier, l’Albert i la Mar, després d’explicar els seus motius per presentar-se i defensar la seva candidatura, es convertien en els primers consellers i conselleres d’Alumnes.coop, escollits democràticament pels seus companys. Deu valents i valentes, d’entre 12 i 17 anys, que ens van donar aquell dia una lliçó de compromís i responsabilitat.

I ara, quin seran els següents passos? Doncs de manera immediata, la primera reunió del Consell Rector, que haurà d’escollir entre els seus membres el president o presidenta i la resta de càrrecs. I a partir d’aquí, a treballar. Cal definir pla de treball, dissenyar logotip, planificar l’acció a les xarxes socials, repartir-se tasques, ... Ganes i creativitat no en faltaran, n’estem segurs.

Alumnes.coop és ja una realitat que ens fa mirar el futur amb una mica més d’optimisme als qui creiem i apostem per l’economia social. El planter té potencial i, si ho fem bé, el relleu generacional està garantit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article