Treball digne o banc dels aliments?


Vull aprofitar aquest article per fer un elogi a la Fundació Banc dels Aliments que, des de fa una colla d'anys, treballa amb l'objectiu de solidaritzar-se amb tothom i lluitar contra el malbaratament respectant la dignitat humana amb el lema "Donar i Compartir".

L´esmentada fundació distribueix aliments que procedeixen d'organitzacions, empreses o particulars que s'identifiquen amb els seus objectius. Donacions desinteressades, lots d'aliments que essent aptes per al consum, per una o altra causa no s'introdueixen als circuits comercials. També reben aliments procedents del programa d'entrada de la Unió Europea. Cal destacar campanyes especials com "El gran recapte" o "La fam no fa vacances".

La distribució es realitza en base a diferents programes: productes secs, congelats, fruites i verdures, excedents, específics destinades a diverses entitats. L´equip està gestionat fonamentalment per voluntaris que hi col·laboren de forma desinteressada.

Cal que valorem ben positivament la funció que aquesta Fundació i altres bancs d'aliments han desenvolupat durant els anys que la mal anomenada crisi ha colpit molt fort la societat i ha generat la gran bossa de pobresa que sembla que ha vingut per quedar-s'hi.En aquests moments, aquesta entitat i altres estan fent una tasca molt important. Tant de bo, en un espai de temps més o menys llarg es pugui donar per acabada aquesta tasca per manca de demanda.

Com es podria prescindir d'aquest servei? Doncs avançant per poder accedir a un lloc de treball digne. L’OIT (Organització Internacional del treball) el defineix com un treball productiu per homes i dones en condicions de llibertat, igualtat, seguretat i dignitat humanes. Implica oportunitats de treball productiu amb un ingrés just, proporciona seguretat al lloc de treball i protecció social per als treballadors i les seves famílies, ofereix perspectives de desenvolupament personal i afavoreix la integració social, amb llibertat per expressar opinions, organitzar-se i es garanteix la igualtat d’ oportunitats i tracte per a tothom. Quasi res, però ens trobem encara lluny d'aquesta definició!

Potser caldrà tornar a conquerir els drets que tant va costar tenir, com la llibertat d'organització, d'expressió, de negociació col.lectiva, el dret de no patir discriminació ni estar sota el jou del treball forçós, el dret a la salut i seguretat en el lloc de treball, bones condicions i uns ingressos justos que permetin una vida digna. Cal recordar que la Declaració dels drets fonamentals dels treballadors de la OIT (18 juny 1998) va comportar un compromís polític internacional dels 181 membres de la OIT i avui en dia és un instrument jurídic que vincula a tots els estats membres.

Els drets laborals estan basats en els drets humans, part fonamental de les llibertats i de la democràcia. Els estats tenen el deure de protegir-los i promoure-los. Però ho fan? I si ho fan, per què no es nota? És possible una globalització amb justícia social? N'estem molt lluny. Caldria arribar al punt en el que tot el que es produís i comercialitzés es fes respectant els drets humans i laborals. Potser aquest objectiu es molt utòpic d'aconseguir plenament però ha de ser l'objectiu. De vegades la globalització porta els treballadors a acotar el cap i callar davant l'incompliment de drets fonamentals que, per la seva naturalesa humana, haurien de ser irrenunciables.

Les noves tecnologies aporten un gran potencial al treball generant més riquesa, però, malauradament, aquesta riquesa es queda a les mans d'una elit mundial que cada vegada es més rica i poderosa i, al mateix temps, va augmentant de forma escandalosa el decalatge entre aquesta elit i els treballadors. L'ambició, l'afany de domini sobre els altres, de tenir més, és el que porta a aquesta situació de greu desigualtat quan la humanitat cada vegada va adquirint més capacitat de generació de riquesa.

Un altre factor és que l'ocupació fixa i estable va desapareixent del mercat laboral. Diuen que és inevitable, que els temps han canviat: no hi ha contractes indefinits, hi ha moltíssims contractes inferiors a la jornada laboral. Diuen que això no ha d'impedir que es mantingui la feina de forma continuada però implica haver d'estar sempre alerta, reciclar-se sovint o formar-se contínuament i competir. Aquesta situació posa en un lloc difícil a un ampli sector de la població.

Cal que no ens cansem mai de treballar i de lluitar pel treball digne basat en els quatre pilars fonamentals: ocupació, drets, protecció i diàleg. L'assoliment d'aquests objectius porten molts beneficis socials com l´estabilitat familiar, pau a la comunitat, creixement econòmic, etc.

Promoguem també una economia justa que generi oportunitats d'inversió i iniciatives empresarials amb models sostenibles.Continuem aquesta lluita en el nostre territori  per tal de que  arribi a ser un model pels països que encara es troben molt més endarrerits que nosaltres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article