De senyores, maternitats i excedències


A la parada de l’autobús, una senyora ha fet això tan maco que fan les senyores de donar consells no demanats, generalment a mares joves (i això que jo en tinc gairebé 41), i m’ha dit que li posés mitjons al meu bebè, que “por ahí pillan mucho frío”. També m’ha dit: “qué pena que no se puedan criar como una quiere...” referint-se a la tornada a la feina quan els bebès són tan petits. Li he fet cara de circumstàncies, no li he posat els mitjons al bebè, però m’he quedat pensant sobre el que m’havia dit i he arribat a la conclusió que sí, que jo, al menys durant el seu primer any de vida, el criaré com jo vull; cosa que no vol dir que ho faré en les millors circumstàncies.

I què és el que vull?

Vull alletar de manera exclusiva el meu segon fill fins que tingui 6 mesos, com ja vaig fer amb el primer i com recomana l’Organització Mundial de la Salut. Ho vull perquè sé que és el millor per a ell i també per a mi.

Vull que durant els seus primers 9 mesos de vida, el meu fill estigui al meu costat, perquè fins als 9 mesos després de néixer, el bebè encara és immadur i necessita tenir a prop el cos de la mare.

Vull que durant el seu primer any de vida, el meu fill em tingui com a la primera figura de vincle segur, amb el convenciment que això l’ajudarà en la seva vida futura.

Vull una mica de tranquil·litat a la meva vida, per anar-me acostumant a la doble maternitat que se’m presenta i per gaudir de cadascun dels meus fills amb l’energia que es mereixen.

Però, com puc fer tot això si la baixa maternal dura unes irrisòries 16 setmanes, que passen en un sospir i que, sobretot si ets mare primerenca, no et serveixen ni tan sols per saber què ha passat amb la teva vida en els darrers mesos?

Com puc fer-ho si les lleis en matèria de maternitat s’entesten a posar les empreses en el centre del debat? Com puc fer-ho si tenim una legislació de mínims que no pensa gaire en les mares i, ni molt menys, en els bebès? Com fer-ho en una societat que no veu l’ajuda a la criança dels fills com una necessitat bàsica? I en un sistema que ens ha portat a una gran crisi que no permet que les mares, i els pares, es puguin plantejar solucions alternatives a la criança dels seus fills?

Doncs, bàsicament, a costa d’una reducció del meu poder adquisitiu. Però, coneixent, també, quins són els meus drets com a treballadora i fent-los valer. En el meu cas concret, això es tradueix a demanar una excedència d’uns quants mesos i reincorporar-me quan el meu fill estigui a punt de fer 1 any. Tinc la sort que ningú a la meva empresa m’ha mirat malament per demanar-la, i que m’acolliran estupendament a la tornada (ja ho vaig fer un cop i així va ser). I sóc conscient que no tothom té aquesta sort; ni la de poder-s’ho permetre ni la de treballar en un lloc sensible amb aquests temes. I és per això que cal millorar, i molt, la legislació. Perquè no podem seguir permetent que les famílies, i bàsicament les mares, vegin minvats els seus ingressos per poder tenir cura dels seus fills de la manera que considerin més adequada. Ep! Que la manera més adequada és personal i intransferible. Jo només proposo la meva. Que ningú se m’enfadi.

Quan he pujat a l’autobús, una altra senyora que no havia presenciat l’escena anterior, així, com qui no vol la cosa, li ha tocat els peuets al meu fill i m’ha dit: “no, no els té freds”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
14.

I....malgrat tot.....i sempre amb la màxima educació i respecte a la privacitat...que bonic que és que intervinguem socialment en l'afecte cap als petits en l'espai públic, oi ?.
Dit això, .... sense cedir el seient als nens per davant de la gent gran....que en això sí que reculem de manera generalitzada a passes gegantines. Oi ?

  • 0
  • 0
Josep Pagés i Canaleta Cardedeu ( Barcelona )
13.
LO PITJOR que li podria pasar a una criatura NEN O NENA es una cosa tenir un PARE O MARE ALCOHOLICS ,, Despres si hu pasaran molt malament HO Pares que no parin de FUMAR Ni cuan tenen la criatura el seu costat Demostren lo poc quels estimen i velen per la Salut del seu crio ... NEIXER ES UNA LOTERIA Si as de esperar trobarta bons PARES avegades tindras SORT i altres moltes NO.....Avegades cuan baix CANVIAR DE NOM DEL CASTELLÀ al Català .. Pensaba un tin que anar PER CANVIA EL MEU PARE DOLENT PER UN DE BO No Alcoholic .. Pero despres penses MAS VALE MALO CONOSIDO .. QUE BUENO POR CONOCER ha ha ha..... Cuideu be del bostra FILL I FILLA El ESTIU TE MOLTS PERILLS Per una criatura que u vol descubrir tot ..........
  • 0
  • 0
Josep Pagés i Canaleta Cardedeu ( Barcelona )
12.
Mireu RECORDU UNA COSA Que ja debeu saber AL ESTIU no todo es ORO LO QUE RELUCE No tot es tan macu con sembla JA Tambe lladres a la Platja alla un aneu AL ESTIU Es cuan mes Criatures i nens SE OFEGAN Per que els Pares se olviden de una Funcio de VEJILAR-LOS .....EL Estiu EL SOL CREMA LA PELL Cal protejir be les criatures els grans ja hus espavilereu ha ha ...RECORDEU Que baro ser bosaltres que baro anar a buscar la criatura ARA SI HUS POSA DE MALA LLET Hus aguenteu una mica vosaltres baro volguer aquesta responsabilitat vale ...UNA CRIATURA No es un Esclau ni una propietat es un SER Con a tal cuan te la minima posiblitat se li a de donar llibertat itenir Confiança amb el o ella ..ES UNA LLASTIMA No posin cap PARC PUBLIC INFANTIL ENSOMBRILLAS Algu faixi OMBRA Que les criatures poguin jugar AL PARC INFANTIL PUBLIC Igual faixi calor no en beix cap en PARA SOLS Per protejir las criatures de los Rayos del Sol algun dia els faran esperu CON NO FER PISTAS DE TENIS PROTEJIDAS DE LA PLUJA San de parar GRANS TROFEUS IMPORTANTES Per no tenir Tapadas protejides les pistes de Tenis DIC Aixo con DEMANO PARCS PUBLICS INFANTILS Protejidos tambe de la pluja y de los rayos del sol Y Ballados no i poguin entrar GOSOS A CAGAR EN EL O PIXA Con fan en alguns de Cardedeu per no estar ballados els PARCS INFANTIS PUBLICS ...... AL LORO AL ESTIU SE OFEGAN CRIATURES Si no els vejila be els pares o vijilantes de las piscinas
  • 1
  • 0
Josep Pagés i Canaleta Cardedeu ( Barcelona )
11.
Ja una cosa ques una gran Veritat acapararoda Cuan siguen grans i ens toqui morir tots morin hastaq els molt rics tambe i no se emporten un sol Euro a la altra vida Cuan morin SI Volem quels nostres fills o filles tINGUIN grans records DE NOSALTRES CUAN NO HI SIGUEN .. Ja una cosa molt facil per aconseguir aixo Pasa molt de Temps amb els nostres Fills o Filles fer viajes amb els anar a festes amb els menjar amb els .. Nomes de aquesta menera els tindran macus Records nostres de veritat DE Aquels que guardan al COR que no se esborren els guardan en el disco duro del CORAZON... Feume un Favor si teniu molts diners FEU Viajes amb els bostres fills Molts dels bostres fills no volem tan els bostres diners con hus deuen volguer a bosaltres ..Es una tonteria dir ELS DINERS NO FAN LA FELICITAT Aixo huba dir un RIC Segur que no tenia cap problema per arribar a final de mes ELS Dines no fan la Felicitat PERO AJUDAN A VIURE EN TRENQUILITAT que aixo repercuteix despres en la Felicitat i tranquilitat que u es tot .... SI Fumeu feu una cosa no enseñeis als bostres Fills i Filles a Fumar .... no es meteu en vida no els i volgueu tan de mal .......EL Estiu es un bon moment de pasar uns DIES EN FAMILIA .. Caldria fer del ESTIU UN PRIMER NADAL Estar tota la Familia junta UNS DIAS .. Despres de estar junts veureu que estereu molt millor SI Ja una cosa entre bosaltres AMOR I RESPECTA .. Sabeu ja PERSONES que volem abans ALS REFUGIATS Que a un Familiar Pobre .....Vejileu las Piscines i el Mar els Rics disfruten de PISCINES a casa seva a su Torre chalet Pero aquestes moltes vegades son la Tumba de moltes criatures aQUI PODRIEN DIR ..... ELS DINERS NO FAN LA FELICITAT Si no este cura AMI AIXO NO EN PASARA es veritat hasta que pasa ...SI Cuan no hi sigueu voleu quels bostres Fills filles , sobrinos tinguin algun record de bosaltres RECORDEU Paseu molt més TEMPS AMB ELS es la unica solució que poguin grabar en la seva mente els moments que ban viure en nosaltres JA LA PARTA NEGATIBA Cuan voldries BORRAR LAS HIMAGENES Viscudes amb els Teu Pare o Mare cuan estos no ban ser GRAN JOLLAS GRANS PARES EN TU Pero no es poden borrar CUAN MÉS MAL FEU A UN NEN MES HUS RECORDARA I HUS ODIARA IGUAL QUER MORIU Aquesta es la parte negatiba dels RECORDS .........si no hus agraden ELS Dictadors ja una cosa facil NO SIGUEU UNS DICTADORS PER ELS BOSTRES FILLS I FILLES .. Aixo es un consejo gratis que hus don JA Pares que recorden a FRANCO son mes Dictadors que el amb els seus fills i filles .....paseu tot el estiu o molt de el amb els bostres fills i filles tinguin la edat que tinguin petits o grans no deixeu escapar aquesta oportunitat EL TEMPS PASA I NO PERDONA ....Si teniu diners millor els gasteu amb els bostres Fills i filles que amb amics falsos ..
  • 1
  • 0
Josep Pagés i Canaleta Cardedeu ( Barcelona )
10.
SI JA SER Escriura en Mayuscula es con cridar no es fa , pero si tinguesu que viura lo que en toca viure ami CRIDARIU DE RABIA I IMPOTENCIA Tenir ELS VEINS I POLICIA Que tenin ja no necesiten tenir mes Enemics a casa ens en sobren ha ha GENT Dolenta a Cardedeu molta Bona no ser si en ja a CARDEDEU a casa no la conosemos nomes conosemos la mala y muy malaSOLIDARITAT ¿ QUES AIXO ? Va morir fa temps ara ja ipocresia se ajuda els de fora i se deixa de ajuda als de casa ELS DE CASA NO DONEN VOTS ajuda als de fora don Vots als partits politics ....LA MALNUTRICIO INFANTIL LA POBRESA NO DESAPARESERA DE CATALUNYA Per que el Govern Català no vol desaparegui HAN DE AJUDAR ALS RICS No els pobres ..LA FALTA DE BECAS I Sera i no tindra LA CULPA NOMES LA CUP JUNTS PEL SI Tambe la tenen en espesial Convergencia ..JA i tornu a escriure en Majuscules no lo puedo evitar ..SÓC EL PITJOR ESCRIPTOR QUE TROBEREU MAI Me encanta escriure sense saber escriure be Pero encara aixis les meves opinions molesten a molta gent balla si entenen lo que dic i lo que vui dir je je NO SER CALLA CALLA ES DE COVARDS CUAN JA TANTES INJUSTICUIAS QUE DENUNCIAR igual que sigui en mala escriptura BUENO HUS TIN QUE DEIXAR EL MEU FILL AUTISTA VOL EL ORDINADOR Sabeu quels NENS AUTISTES Saben fer anar millor internet la xarxa social QUE NOSALTRES LA GENT GRAN ..Deu meba donar dos Angels del Cel a la Terra ens fen molta compañia junts son forts . NO JA DINERS PERO SI MOLT AMOR Per aixo els que ens volen mal no podran guanyar mai BON DIA CUIDEU DELS BOSTRES FILLS .. EL MAR I PISCINAS OFEGAN Criatures si els pares no vejilan prou be
  • 1
  • 0

Comenta aquest article