Torna el curs escolar


S'acosta de nou el curs escolar i milers d'alumnes recuperaran el bell hàbit de l'estudi en pro d'assolir els coneixements que els faran més lliures i autònoms en aquesta societat. John Stuart Mill té una de les cites que més valoro com a professional del món social i formatiu:

'L'educació pot curar totes les malalties'

De fet, l'educació ens pot fer immortals. És un dels principals potencials que tenim com a espècie i és el que ens ha fet arribar tan lluny en el nostre progrés. Però l'educació, malauradament té molts i molts obstacles que encara ha de vèncer, en ple segle XXI, per seguir facilitant i garantint aquest desenvolupament de la persona i aquest progrés de la mateixa humanitat. Molts d'aquests obstacles són purament polítics, d'altres tenen orígens més sociològics, però moltes vegades, enmig de debats necessaris com el tema de les concertades, les quotes universitaries o els continguts dels llibres de text, ens oblidem que el principal enemic a combatre és aquella malaltia que definia Martin Luther King en una altra memorable cita del seu famós discurs l'any 1965:

'Res al món és més perillós que la ignorància sincera i l'estupidesa conscient'.

I justament és això el que hem de combatre com a punt de partida per garantir que l'educació permeti un dia curar totes les malalties i fer-nos, per què no, persones immortalment educades. Cal evitar que aquells que fan apologia de l'estupidesa absorbeixin en la ignorància a persones de cor noble que tenen dret a un horitzó més digne. I és que la ignorància ens fa dèbils i patètics. Ens fa dèbils perquè ens fa víctimes dels que volen dominar-nos i ens fa patètics perquè no hi ha res més ridícul que una persona equivocada que no sap que està equivocada: és, de fet, l'efecte còmic per excel·lència.

Ser conscients, estar ben educats, conèixer el món i les persones, saber pensar, saber reflexionar, estudiar... És essencial per al repte de l'autenticitat. És essencial per a ser lliures i tenir una voluntat no determinada per variables externes.

Benvingut de nou el curs escolar i benvingudes totes les propostes formatives que molts de nosaltres tindrem la sort de gaudir aquest any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article