La Salut Mental en primera persona


Superat ja l'estrès d'un dia de la salut mental que ja s'ha convertit en tot un esdeveniment anual, amb actes que s'allarguen a les principals poblacions de Catalunya gairebé una setmana, m'agradaria fer una reflexió d'un fenomen que creix imparable i que des de fa uns anys és una realitat: la veu dels afectats en primera persona. Obertament, n'és un dels exemples més significatius.

Van néixer el desembre de 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya i busca a través del màrqueting social i de l'experiència en primera persona, aconseguir canvis a les actituds i els comportaments de la població respecte a les persones que tenen algun problema de salut mental. Obertament són persones amb problemes de salut mental que treballen des de l'activisme per acabar amb l'estigma i la discriminació que pateixen.
 
Paral·lelament, també a Catalunya, existeix un altre col·lectiu anomenat Activament, també un col·lectiu de persones amb experiència amb el trastorn mental que estan realitzant diferents activitats al territori i pretenen créixer per delegacions territorials.
 
Però òbviament no és un fenomen local. A tot el món podem trobar exemples d'aquesta presa de paraula per part de les persones afectades. Als Estat Units la NAMI (National Alliance on Mental Ilness) promou un programa de visibilitat de les persones amb diagnòstic de salut mental que s'anomena 'You are not Alone' i que se centra a donar la cara i facilitar l'acceptació lluitant contra l'estigma que aquestes afectacions solen provocar en la població en general. A Austràlia existeix la 'The Schizophrenia Fellowship' que és una comunitat de persones diagnosticades d'esquizofrènia que treballa per defensar els drets de les persones amb esquizofrènia i eliminar l'estigma, aquesta té la particularitat d'estar exclusivament formada i liderada per persones amb aquest diagnòstic.
 
Són només uns quants exemples però en podem trobar a gairebé tots els països civilitzats. És l'era de l'empoderament i de sortir de l'armari i sembla que les persones afectades cada cop entren més en els llocs de decisió en l'àmbit de salut mental.
 
Però encara hi ha molt a fer. No podem oblidar que el món de la salut mental consta de 4 grans veus que hi tenen molt a dir i aquestes 4 grans veus s'han d'entendre i treballar plegades. Ara, estem per fi, assistint a l'aparició de la veu que faltava i cal integrar-la en els àmbits de decisió on ja de fa molts anys hi participen les altres tres veus: la dels familiars, la dels serveis d'atenció i la de l'administració. Cal per tant poder dirigir a tots aquests moviments de beneficiaris dels serveis de salut mental als espais de decisió dels mateixos serveis i això només s'aconsegueix si des de tots els àmbits ens crèiem el valor de la participació. Una gran eina que ja existeix però que cal desenvolupar són els consells de participació dels serveis socials i sanitaris, aquests són espais on els beneficiaris, les famílies i els tècnics dels diferents serveis de suport es troben per parlar i analitzar el funcionament d'aquests serveis, són espai on cal integrar-hi tots els agents i on és molt important que totes les veus siguin reconegudes. També hi ha les taules territorials de salut mental i les comissions d'entitats de municipis i comarques. En aquests espais hi ha d'acabar aquesta veu que ara tot just sorgeix, al final, el que ens ha d'importar a tots és que els serveis cap a les persones amb problemes de salut mental siguin serveis gestionats per tots, per aquestes 4 veus que hi tenen alguna cosa a dir en tot això, i que totes 4 veus tinguin el mateix pes i la mateixa força.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article