L’esquizofrènia, patologia invalidant i tributaria d’incapacitat permanent


Un jutjat Social de Barcelona ha reconegut una incapacitat permanent en grau d’Absoluta a un treballador, jove, que pateix esquizofrènia tipus esquizoafectiva.

Ha calgut arribar fins a seu judicial per a que li fos reconeguda la limitació per a treballar perquè l’Institut Nacional de la Seguretat Social ha argumentat des de la primera resolució - mitjançant la qual li denegava el dret a la prestació- que el treballador efectivament presenta una esquizofrènia tipus esquizoafectiva però que aquesta està en tractament i amb una limitació psicofuncional pendent d’evolució. Aquest argument el continua mantenint i fins i tot ha anunciat la interposició de recurs contra la sentència del Jutjat Social.

La limitació per a realitzar la seva feina era de tal entitat, que fins i tot quan l’Institut Nacional de la Seguretat Social, després del llarg període de baixa mèdica li va donar l’alta enviant-lo al seu lloc de treball a l’endemà, va ser el mateix Servei de Prevenció de l’empresa el que va determinar la no aptitud del treballador per a realitzar la feina habitual, i en conseqüència el treballador va ser acomiadat per ineptitud sobrevinguda, sent aquesta una de les causes objectives previstes a l’Estatut dels Treballadors.

Així i tot, l’entitat gestora de les prestacions es mantenia ferma en la seva postura, en que el treballador no complia els requisits per a ser declarat en situació d’incapacitat permanent en cap dels seus graus.

Va ser necessari la celebració de judici per a que el Jutge dictés sentencia mitjançant la que declara al noi en situació d’incapacitat permanent en grau d’absoluta, i en la que argumenta que, tot i que la limitació actual pot hipotèticament millorar, el cert és que en el moment actual, ens trobem davant d’una limitació permanent.

És clar que davant d’una millora l’entitat gestora té sempre la facultat d’instar un procediment de revisió, cosa que no impedeix que el treballador sigui ara, a la vista de la limitació actual, declarat en situació d’incapacitat permanent en grau d’Absoluta per a tot treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article