Violència institucional en les polítiques socials


El proper Congrés de Serveis Socials, els dies 9 i 10 de novembre a Barcelona, té com a eix temàtic les Violències en els escenaris actuals. El diccionari de serveis socials del Centre de Terminologia defineix la violència com l’abús de força o de poder, intencionat o no, de fet o com a amenaça, contra un mateix, una altra persona, grup o comunitat, que causa o té moltes probabilitats de causar una lesió, dany psicològic, trastorn del desenvolupament, privació o la mort. 

A partir d’aquesta definició em vénen al cap algunes qüestions que, sense afany de resoldre-les, comparteixo per convidar a la reflexió col·lectiva. Per exemple: es pot considerar violència institucional la no inversió en polítiques públiques que apostin per la promoció i la prevenció? Es pot considerar violència institucional l’aplicació de polítiques públiques assistencialistes i reactives, centrades en el control social i l’statu quo del sistema, que agreugen les desigualtats i les injustícies socials?

El “desconsens” i la desinformació

Quan em refereixo a “desconsens” parlo de la presa de decisions unilateral, de manera més o menys precipitada, més o menys reflexionada, sense haver compartit prèviament o sotmès a debat el tema en qüestió. Podríem trobar exemples en l’aplicació de normatives estatals a nivell autonòmic i a nivell local, mancades de debat i de consens. Aquest fet provoca l’establiment de processos amb caràcter d’urgència que en la seva gran majoria tenen un denominador comú: la desinformació.
La desinformació vindria a ser la manca de flux d’informació dins d’una institució o entre diferents institucions del mateix o diferent nivell, incloent la informació parcial i no concisa sobre una normativa autonòmica que s’ha d’aplicar a nivell local.

La persecució i la criminalització

Un altre element important pel que fa a la violència institucional és la persecució i criminalització de les persones que precisen suport i acompanyament des dels serveis socials. Des del meu punt de vista, és contradictori que l’administració –a la qual històricament se li han delegat competències per a la cobertura de necessitats de les persones— arribi a perseguir i criminalitzar les mateixes persones que ha d’atendre.

Sovint es troben arguments en el fet que la mateixa administració ha de fer ajustos per prestar aquesta atenció, ja que “no s’arriba a tot”. D’aquestes afirmacions en tenim evidències en múltiples ocasions al llarg del temps, com l’estiu del 2011 arran dels canvis introduïts en l’articulació de dispositius de la Renda Mínima d’Inserció (RMI).

L’immobilisme

Per últim, cal parlar de la rigidesa en la cartera de serveis socials i de l’immobilisme dels recursos que no s’adapten als temps actuals. Però si des de les institucions pròpies i amb competència en matèria de serveis socials “no s’arriba a tot” i s’estableixen requisits excessivament restrictius, on rau l’essència de la seva existència? On són l’acompanyament, el suport, la contenció o l’apoderament de les persones? Aquest acompanyament, en ocasions, precisa d’instruments que s’adaptin a les necessitats de les persones, subjectes actius de la intervenció que duem a terme les professionals del treball social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu MAI ELS GOVERNS DE DRETES BAN LLUITAR DE VERITAT CONTRA LA POBRESA NI INJUSTICIAS SOCIALS NO AJUDAN NI A TREBALLADORS NI ATURATS .. NOMES SABEN FER RETALLADES I CORRUPCIÓ .. AJUDEN ALS RICS I PERJUDICAN ALS POBRES
2.
Els Governs i en refereixo a TOTS Tan el Espanyol con el Català ..mala sort tenin els dos son controlados amb Presidents de DRETES ... Que aixo de LA LLUITA CONTRA LA POBRESA . .. No es la seva prioritat pas no els preocupa els i les seves familias viuen molt be no pasen gana ni pateixen . ELS Governs de Dretes que tenin ara QUINA CASUALITAT Tots dos son Presidents GRACIAS A PARTITS POLITICS D´ESQUERRES .. Tan... RAJOY con PUIGDEMONT.. Quin Canchondeo a Espanya i a Catalunya LA ESQUERRA han fet Governs de DRETES ....El resultado ja el saben Fortes Retallades Socials , Retallades en SANITAT I EDUCACIÓ PÚBLICA .....Reforma Laboral LA Va Comença EL P.S.O.E. DE Zapatero i la ban acabar de perjudicar mes RAJOY I ARTUR MAS P.P. y CONVERGENCIA .....BAIXEN IMPOSTOS ALS RICS No els Volen pujar impostos ques lo unic que podria millorar las politicas socials ....CULPA DE TOT MADRID No es la solució del Govern Català el tambe te molta culpa de lo que pasa a Catalunya ..
  • 1
  • 0
P.Abascal
1.

Quan la violència és executada per les institucions/governs, és tracta de quelcom imperdonable, especialment des de institucions/governs democràtics que s'omplen la boca de bones intencions mentre les seves polítiques ens mostren la cara més grullera i vergonyosa de les actituts de l'èsser humà. Mireu sino tema CIES....

  • 0
  • 0

Comenta aquest article