Rebobina. Canviem el fil de la història


En dies com avui, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, hem de recordar que la violència masclista és un fet estructural, basat en la situació de desigualtat de poder dels homes vers les dones, on els homes es situen per sobre. La conseqüència més extrema d’aquesta desigualtat és la violència masclista.
 
En els darrers anys el rebuig social contra la violència masclista no ha parat de créixer i les mesures impulsades des de les administracions públiques per donar-hi resposta han anat augmentat. L’actual Govern treballa per construir un país on dones i homes puguem gaudir de manera efectiva dels mateixos drets i llibertats.
 
El fet que les dones pateixin situacions de violència masclista evidencia que encara hi ha una manca de reconeixement de l’autoritat i de la llibertat de les dones. A Catalunya volem arribar a fer impensable la violència masclista. Fem impensable que una dona, una noia, una nena pugui patir agressions masclistes de qualsevol tipus. A la nostra societat, històricament, hi hagut una naturalització d’aquesta violència i manca de resposta social per afrontar-la, però això s’ha acabat.
 
El desplegament normatiu català ha permès un model d’abordatge integral adreçat a millorar l’atenció i la recuperació de les dones i els seus fills i filles, i també a avançar en la detecció de casos i en la prevenció. A Catalunya també tenim un important consens institucional contra la violència masclista que queda evidenciat en dies com avui a través del Manifest unitari que pactem la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats municipalistes i que enguany posa l’accent en denunciar les violències sexuals. Aquest consens permet un treball coordinat i integral per millorar l’eficàcia de les actuacions contra la violència masclista. I actualment, des de l’Institut Català de les Dones, estem treballant per enfortir la xarxa de recursos d’ intervenció coordinada a tots els territoris.
 
Des de l’Institut Català de les Dones hem endegat la campanya de Rebobina. Canviem el fil de la història, una iniciativa de sensibilització que demana la complicitat de tota la ciutadania per afrontar i superar la violència masclista. L’acció de rebobinar està estretament lligada a la voluntat de tornar a escoltar o a mirar, i a la necessitat de cercar nous elements per entendre i interpretar allò que hem escoltat o que hem vist. Amb aquesta campanya rebobinem amb l’objectiu de cercar més elements que ens permetin comprendre i interpretar el com i el perquè és imprescindible si com a societat volem eradicar la violència masclista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article