El 'saber fer' social


Aquest cop no us parlarem de les notícies més recents: pobresa energètica, últims esdeveniments de violència masclista... Ben al contrari: avui volem reflexionar sobre els objectius de la nostra professió, el Treball Social. Ens volem centrar a parlar sobre què ens passa als treballadors socials amb el dret administratiu.

Es van aprovar dues lleis prou importants (Llei 39/2015 i Llei 40/2015) sobre procediment administratiu que són, si més no, la base del sistema de funcionament amb la administració. Això no va només amb aquells que treballen a la administració, sinó que també és molt adient per aquelles professions socials que treballen també a l'administració des d'altres àmbits.

Molts de vosaltres potser no continuareu llegint l'article. Tranquils, no pensem analitzar les lleis esmentades perquè, com molts comapnys, no les hem llegit. De fet, aquest és un punt de reflexió que volíem aportar. A la nostra professió, les lleis ens semblen avorrides. Pel passadissos diem: "Les lleis en limiten, ens encotillen!".

Potser cal recordar alguns principis legals que són la base per portar a terme la nostra tasca diària: entre altres la finalitat del treball social és la igualtat de la població, vetllar pels drets de la ciutadania. Els drets subjectius es realitzen a través de lleis i normatives, per la qual cosa això ha d'implicar que les lleis són les nostres millors aliades. Però que ens passa si no en tenim coneixement d'aquestes?

La nostra professió reclama lleis per  garantir els drets de les persones, per tant si aquestes lleis s'aproven, ha acabat la nostra feina? La nostra tasca és conèixer en profunditat aquestes lleis, per vetllar que es compleixin, per informar a la gent dels seus drets, per orientar correctament en situacions de drets vulnerats.

En canvi, el que visualitzem sovint, entre passadissos, entre els nostres companys són frases com: "És que jo no tinc temps de llegir res d'això que s'envia" o simplement assaltar al company que s'ha llegit la llei i abordar-lo/a amb preguntes sobre la llei i els procediments per tal d'evitar llegir en profunditat la base de part gran part de la nostra feina, sense assolir el contingut i per tant, a cada nova situació plantejada a la feina, abordar novament al company a preguntes.

Som els treballadors socials superiors a la llei? Som una professió superior en ètica com per estar per sobre la llei quan diem que les lleis ens limiten? Creiem que no parem gaire atenció a pensar allò que diem. A la pràctica, "saltar-nos la llei perquè ens limita" és carregar-nos el principi de constitucionalitat d'igualtat, i caure en l'assistencialisme (sí, aquest que en moltes ocasions critiquem dels altres!) als procediments tècnics, saltant-nos aspectes objectius de procediment, acceptant "dreceres" mitjançant un informe, creant situacions d'a-legalitat i d'arbitrarietat que ens recrimina la població en veure segons quines accions professionals.

Potser caldria, exigir i exigir-nos procediments legals àgils. Repetim que, hem de ser coneixedors en profunditat de les lleis del nostre sistema si realment volem fer de la nostra tasca una realitat.

Per cert, les lleis en concret ja ens esperen (a nosaltres inclosos!) perquè una d'elles és de ple funcionament des de primers d'octubre (Ley 39/2015 de Procedimiento Administrativo común de las Administraciones públicas i la Ley 40/2015 de 1 de octubre, de régimen jurídico del sector público).
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Marea Taronja Vilanova i la Geltrú
2.
Bona tarda Estudiant TS,
quan parlem de "saltar-se la llei pq ens limita" parlem que es dona que si algun tipus de decret, etc, no compleix realment allò que volem aconseguir amb una familia, alguns tècnics se salten aquest punt amb un informe social relatant tota una sèrie de qüestions no contemplades i que en ocasions s'obvia els principals paràmetres. Com no hi ha d'altres paràmetres i no fem un seguiment de les lleis per lluitar, aquestes dreceres s'utilitzen molt sovint en la pràctica de primera línea fent que altres situacions en situacions similars si no han tingut un un tècnic més insistent, o simplement la persona desfavorida es conforma amb la llei tal qual es creen arbitrarietats, i en certa mida també, no estem creant més desigualtats només pq uns insisteixen i d'altres no??
Esperem haver donat resposta ;-)
  • 0
  • 0
Estudiant TS Lleida
1.

Hola

Quan en el setè paràgraf diu: "saltar-nos la llei perquè ens limita".
A que es refereix? En quins moments un treballador social es salta les lleis?

Soc estudiant de treball social, i em falta aquest petit aclariment, si pot ser amb un exemple per acabar d'entendre l'article. (Es simplement clarificació, PD: Disculpeu si sembla redundant )

Gràcies

  • 0
  • 0

Comenta aquest article