Cuidar els que cuiden


Els professionals que treballem amb persones en situació de vulnerabilitat, que travessen circumstàncies difícils, som conscients que la gestió de les emocions forma part de la nostra tasca i ha de ser una de les nostres competències. Però el compromís i la vocació formen part també de la nostra realitat laboral, i no sempre és fàcil trobar l’equilibri entre tots els factors que intervenen en el bon exercici professional.

Cuidar els que cuiden, i en aquest cas les treballadores i els treballadors socials, és una missió que el Col·legi de Treball Social de Catalunya ha incorporat com a institució des dels seus inicis i que considera cabdal. Es tracta d’una línia estratègica i clara de la qual se’n deriven diferents accions específiques orientades a aplicar aquest cuidar.

Ens guia la voluntat d’anar en sintonia, sabent que estem dins d’un entorn amb un elevat grau d'hostilitat, afectat per qüestions estructurals –de societat i sistema— que poden aflorar i manifestar-se en situacions difícils de pair o entomar per part de les professionals.

Tenim exemples de pràctiques concretes que van en la línia d'acompanyar a professionals en el seu dia a dia prestant especial cura a aspectes que poden afectar la seva salut. Reunions d'equip, treball de casos entre professionals dels mateixos equips o espais de supervisió, per citar-ne alguns.

Però des del Col·legi de Treball Social ens hem adonat que de vegades no n’hi ha prou amb cuidar i cal també curar. Recentment, i segons un estudi realitzat pel departament de salut dels Estatus Units, hem sabut que els treballadors socials som la tercera professió que presenta major risc de patir depressió. 

I d’aquestes constatacions i aquesta preocupació pel benestar dels professionals neix una iniciativa que representa un pas més en la missió de vetllar pels que cuiden: el programa SuporTS. Un servei en què la salut i el benestar de les col·legiades i els col·legiats de treball social esdevé el nucli essencial, condició indispensable per a elles i per a les persones a qui acompanyen.

Mitjançant la signatura d’un conveni amb la Fundació Galatea es posa en marxa aquest programa específic i pioner a Europa que presta una atenció gratuïta a les col·legiades en actiu que pateixen problemes que afecten al lloc de treball, ja siguin d’estrès, de salut mental i/o d’addiccions, amb els criteris de confidencialitat més estrictes. Perquè acompanyar, ajudar a créixer i promocionar el benestar de les professionals contribueix també a millorar la nostra tasca amb la ciutadania. Cuidats i cuidades, cuidem millor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article