Mèxic i la diversitat funcional


* Article d'Oriol Roqueta del Rio, membre de l'Oficina de la Vida Independent (OVI).

En el viatge que vaig fer per Mèxic em van succeir moltes aventures perquè que és un país pràcticament inaccessible per a persones amb diversitat funcional i, encara que va ésser el promotor de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat i la va ratificar abans que Espanya, hi ha molt per fer.
 
Un dels exemples són les voreres. Gairebé cap té rampes a cada cantonada i, quan les arriben a tenir, acostuma a haver-hi desnivells. Per això, generalment les cadires de rodes i els cotxets de nadons van per la carretera. Precisament una de les experiències en la què vaig poder participar a Mèxic va ser quan arreglaven una vorera. Hi estaven posant una textura com a acabat, la mateixa que van posar a les voreres adaptades, però quan hi ha de passar una cadira de rodes resulta bastant difícil perquè la textura no fa possible un recorregut regular. Passar per aquesta vorera va ser com anar per un carrer empedrat, pel i vaig acabar amb l'esquena adolorida.
 
Llavors, vaig anar a la comissió ciutadana del barri on vivia i els vaig dir allò que m'havia passar. Va venir l'arquitecte a mirar-ho i efectivament va veure que les cadires botaven molt. Però no sabia com solucionar la situació. Jo li vaig donar la idea de deixar una part del camí més o menys llisa per on hi pogués passar una cadira de rodes, la qual cosa li va semblar bé i així ho van construir. Abans un dels companys amb qui estava havia vist com una senyora que duia un cadira de nadó preferia passar per la carretera abans que per la vorera, per no despertar el nadó. No ho havia entès, però després de veure la meva experiència amb la cadira de rodes a la vorera ho va entendre perfectament.
 
Aquest és només un petit exemple que mostra com a Mèxic hi ha un enorme desconeixement, no només de la Convenció, sinó de les persones amb diversitat funcional en general perquè surten poc de les seves llars precisament per la inaccessibilitat que hi ha.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article