Sobre la innovació social


L’any 1931 la petita ciutat obrera de Marienthal (prop de Viena) va veure com tancava la fàbrica tèxtil que donava feina a gran part de la població. El motiu va ser el crac de la Borsa de Nova York. Marienthal va passar en poc temps de ser una població propera a tenir unes altíssimes taxes de desocupació.  En aquesta situació, el Partit Socialista Austriac i els Sindicats, amb la idea de com aprofitar la crisi per generar la presa de consciència, van encomanar un estudi a tres joves sociòlegs: Maria Jahoda, Paul Felix Lazarsfeld i Hans Zeisel.

Ells van instal·lar-se en aquella localitat  amb la idea de comprovar com els aturats es convertirien en revolucionaris. Però lluny d’això, en l’estudi van poder observar com la població s’enfonsava en el desànim; com les associacions ciutadanes perdien afiliats; com s’incrementava la petita delinqüència i augmentaven els conflictes familiars i veïnals. L’estudi va concloure que el deteriorament de la situació econòmica provocava la reducció del compromís polític, la desídia, l’agressivitat, la frustració i l’empobriment personal i col·lectiu. Van arribar a una conclusió per a ells sorprenent: els aturats s’enfonsaven en la passivitat i la resignació. En definitiva: es tractava de la mort social de la població.

Em va ser molt útil revisar aquest text perquè estava convidat a participar en un interessant seminari sobre metodologies sociolaborals innovadores organitzat per Montsià Actiu i em va permetre entendre dues coses importants: per què ens cal i per a què ens cal la innovació social.

En relació a la primera qüestió, hem de ser conscients que necessitem la innovació social perquè  les polítiques habituals -podem dir que aquelles que “no són innovadores”-, no estan a l’alçada dels greus problemes amb què ens trobem. No estan aconseguint allò que se’ls encomana. Aquest fet - com a Marienthal- pot adreçar la societat a un despreci pels valors democràtics i els compromisos progressistes. Com recordaria una de les investigadores anys més, no podem oblidar que la invasió de Hitler va ser rebuda només uns anys més tard i per gran part de la població de Marienthal amb una benvinguda.

Per altra banda i vinculat amb aquest aspecte, cal tenir en compte  per a què ens cal la innovació social. No es tracta de millorar el rendiment de certes polítiques que no funcionen. La innovació suposa incorporar nous valors que permetin altres polítiques. Experimentar possibles vies alternatives. La innovació suposa una transgressió de la lògica amb què s'està abordant un problema. És a dir: assumir riscos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article