Els CET i la transició de les persones amb discapacitat cap a l’empresa ordinària


Els centres especials de treball tenen com a objectiu final la inserció de les persones amb discapacitat a l’empresa ordinària. Això és el que estableix el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, com a normativa reguladora dels CET i el que corrobora el text refós de la llei general dels drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social aprovat el 2013.

Des de la promulgació d’aquesta llei, totes les directrius han estat encaminades a aconseguir que el col·lectiu amb diversitat funcional tingui una feina estable amb un contracte indefinit i un salari digne i que rebi el millor tracte personal i professional mitjançant un bon seguiment i els ajustos personals i socials adients.

No obstant, els centres especials de treball ens trobem davant d’un dilema lligat a la naturalesa de la nostra activitat. I és que la plantilla dels CET la formen persones contentes, satisfetes amb les seves condicions laborals i ben tractades, que se senten integrades a l’equip i no volen marxar. Com és lògic, es neguen a perdre la seva antiguitat a la feina i tampoc renuncien a la indemnització en el cas de transitar cap a l’empresa ordinària.

Se’ns planteja doncs un repte: com gestionar aquesta situació? És possible fer convergir les necessitats dels treballadors amb discapacitat amb el que estableix la llei?

Els centres especials de treball juguen un paper fonamental en l’eliminació de les barreres entre discapacitat i ocupació. Catalunya és una de les comunitats autònomes que acull un major nombre de CETs, concretament 263, i lidera la contractació de persones amb especials dificultats d’inserció laboral havent experimentat en els darrers 30 anys una gran professionalització i normalització d’aquest entorn de treball i comptant ara amb estructures més obertes i flexibles.

Només amb la convicció que el valor social és imprescindible per continuar endavant s’aconseguirà millorar la inserció d’aquest col·lectiu i és per això que la seva transició al mercat de treball ordinari hauria de ser incentivada, mai obligada. Es tracta d’apostar per la integració laboral de persones amb discapacitat independentment del tipus d’empresa que elabori el contracte.

A Catalunya estem farts de sentir que les coses s’han de fer perquè ho marca la llei. Si el treballador amb diversitat funcional no fa el canvi cap a l’empresa ordinària és perquè no vol i, per tant, no es tracta de fer complir el Reial Decret sinó d’analitzar els motius que ens han portat a aquesta situació i veure què es pot fer per tal d’assolir una fita que compartim tots: la integració laboral del col·lectiu amb discapacitat.

L’evolució que han experimentat els CET en els darrers anys ha d’encabir-se en un marc legal que tingui en compte la realitat actual del mercat laboral protegit a Catalunya. Cal un replantejament de la llei que exigeixi a les empreses complir amb l’obligació de contractar un 2% de persones amb discapacitat. Fins que això no succeeixi, la integració laboral del col·lectiu amb diversitat funcional a l’empresa ordinària seguirà en una situació precària que ja fa massa temps que dura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Carme Rodríguez Tejada
5.

#4 Si és ocupació de QUALITAT totalment a favor, el problema és que sovint no ho és per l'afany de guanyar diners.

  • 0
  • 0
Cristian Rovira
4.
#3 Els beneficis de crear ocupacio per a persones amb discapacitat recauen en tota la societat, sota el meu punt de vista no podem menystenir aquest tipus d'emprenedoria nomes per que hi ha el risc de que algu pugui guanyar diners.

Ha de ser compatible guanyar diners amb crear ocupacio de qualitat per a persones amb discapacitat.
  • 1
  • 0
Carme Rodríguez Tejada
3.
#2 Si, per descomptat, ja entenc que la feina que realitzen és lo important, però no entenc com és que es van crear els d'iniciativa privada que si, és privada, suposo que els beneficis no reverteixen en la societat en general sinó en uns pocs..... és així?
Suposo que el que hi guanyen deu ser molt, sinó no s'haurien creat....
  • 0
  • 0
Cristian Rovira
2.

Gracies Carme, la llei permet que hi haguin Cet's d'iniciativa privada i d'iniciativa Social,lo important es la feina que realitzen.
#1

  • 0
  • 0
Carme Rodríguez Tejada
1.

Bona tarda Christian, fa poc que llegeixo aquest butlletí i estic una mica perduda, quin és l'origen dels CETs d'iniciativa privada?

  • 0
  • 0

Comenta aquest article