Com respondre millor que un ximpanzé


Aquesta setmana (Del 28 al 31 de març) a Ottawa està tenint lloc la cinquena trobada de l’Inter-agency and Expert Group on Sustainable Development Goals Indicators (IAEG-SDGs) per tal de presentar les últimes dades recollides al voltant dels 230 indicadors d’acompliment dels objectius del desenvolupament sostenible.

Però per tenir una idea més fàcilment digerible és molt recomanable la presentació TED del 2014 de Hans i Ola Rosling: Com no ser un ignorant del món. En ella ens presenten de forma molt amena com el nostre entorn, l’educació rebuda i les notícies ens conviden a tenir intuïcions errònies sobre l’evolució de la humanitat. Fins al punt d’afirmar que un ximpanzé respon millor que la majoria de nosaltres a un test de múltiple resposta sobre preguntes de l’estat del món.

Pare i fill ens mostren que en el seu conjunt el món millora estadísticament en els indicadors i ens posen a la nostra disposició un seguit d’eines per entendre-ho millor a través del projecte Gap Minder.

Encara amb una visió històrica més ampla, Rutger Bregman ens fa reflexionar amb el llibre Utopia per a realistes: perquè fer un món millor és un somni realitzable, presentat en català la setmana passada. Al text ens proposa la possibilitat d’una renda bàsica universal, una setmana laboral de quinze hores i la supressió de fronteres.

En aquest sentit, coincideix amb la visió d’Ola Rosling que demostra que els països no garanteixen primer la seva riquesa per poder oferir després serveis socials de qualitat, sinó que són precisament els països amb serveis socials de qualitat els que es desenvolupen de manera més ràpida.

Ningú nega (bé, potser Donald Trump, sí) el canvi climàtic, la crisi energètica, la pobresa extrema, les desigualtats, entre d'altres. El món evidentment segueix tenint incerteses, però semblaria que el present és el millor dels temps per ser home/dona a la faç de la Terra, estadísticament parlant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article