Jo de gran vull ser...


Des de ben petits sempre dèiem “jo de gran vull ser...” amb la professió que creiem que voldríem treballar. Alguns ho han complert, altres van triar una altra professió, o bé les circumstàncies els han portat a altres opcions laborals. La crisi econòmica i l’augment de l’atur, tot i situar-nos ara mateix per sota de la barrera psicològica dels 4 milions, també ha fet que les perspectives laborals canviïn.

Aquesta situació ha propiciat la necessitat de canvis, de reinventar-se i d’aconseguir treballar en el què un realment se sent realitzat. En aquestes situacions, la formació s’ha convertit en un pilar fonamental per assolir-ho i, sobretot, la formació subvencionada com els certificats de professionalitat. Cursos per a totes les edats i que darrera de cada alumne que hi passa hi ha històries i realitats molt diverses. Aquest és el cas de la Roser Escudero que va estudiar un Certificat de professionalitat de Mediació comunitària. Amb molts anys d’experiència en el sector serveis i després de fer una pausa, volia tornar al món laboral. Amb la crisi però va veure clar que “havia de fer una cosa que la motivés”. Un cop finalitzat el curs va agrair “l’aprenentatge adquirit per aplicar-ho al a la futura nova feina i també a la seva vida personal”.

Un altre exemple va ser el José Antonio Ramírez que va optar pel Certificat de Direcció i coordinació d’activitats de lleure infantil i juvenil. Fa 30 anys que entrena un equip de bàsquet de joves i va considerar que aquest curs era una possibilitat de complementar la seva experiència. Gràcies a les 400 hores de formació se’n va adonar que “hi ha alguna cosa que s’ha de canviar i que s’ha d’ajudar i no quedar-nos al marge” perquè segons ell veu que “la joventut d’avui en dia ens necessita i necessita de la nostra experiència, coneixements i de la nostra formació”.

L’experiència que ens genera el fet d’haver format uns 1.700 alumnes en els darrers 3 anys en aquestes modalitats ens ha permès adonar-nos que totes elles tenen un clar denominador comú: persones convençudes que cal formació en l’àmbit de l’acció social, la gestió comunitària i en la creació de teixit associatiu per ser persones actives a i per a la comunitat. I és que la crisi de l’estat del benestar ha posat en relleu una societat individualitzada i organitzada segons la globalització, fet que ha produït situacions de fractura i desarticulació de la comunitat que justifiquen la necessitat retornar a la comunitat per a la construcció de vincles socials.

Per això, creiem que les professions de futur se centraran en la creació d’aquest teixit i el retorn a la comunitat com per exemple: informació juvenil; promoció i intervenció socioeducativa amb persones amb discapacitat; dinamització, promoció i desenvolupament d’accions culturals, entre d’altres.

Precisament, els joves són un dels col·lectius més sensibles d’aquesta societat. Es troben amb un horitzó mancat d’oportunitats laborals tot i ser una de les generacions millor preparades. Davant d’aquest panorama el paper de l’informador juvenil és clau. Amb una formació adreçada a orientar, assessorar i acompanyar-los podrà treballar en el desenvolupament integral dels joves ja sigui a nivell professional com personal. També, intervindrà i donarà suport a la creació i manteniment del teixit associatiu des de punts d’informació juvenil, centres de menors, associacions juvenils entre altres espais.

Molt vinculat a la creació de teixit associatiu també hi ha el certificat de professionalitat de mediació comunitària. Cada vegada més, a la nostra societat necessitem saber gestionar els conflictes. Per aquest motiu, en aquest curs, ensenyem eines de mediació per prevenir les situacions adverses que es puguin generar en qualsevol àmbit de la nostra societat.

Aquests només són dos exemples de certificats de professionalitat centrats en la intervenció social que oferim a la Fundació Pere Tarrés com a altres entitats socials catalanes. Unes formacions que s’acrediten oficialment i que tenen com a objectiu seguir construint teixit social a la nostra comunitat i convertir-la en una comunitat integradora en què s’afavoreixi la construcció de vincles entre les persones que la configuren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article