Accessibilitat


El proper dissabte 3 de juny s’estrenarà al Teatre dels Lluïsos d’Horta l’obra Diez Negritos, una versió en llengua de signes catalana (LSC) del clàssic d’Agatha Christie, dirigida per l’actriu sorda Alícia Sort Leal. La particularitat de l’obra és que serà accessible, però d’una manera diferent. És a dir, dalt de l’escenari, els actors sords utilitzaran la llengua de signes per fer la representació, però el públic oïdor que assisteixi a l’espectacle i no conegui la LSC també podrà seguir l’obra ja que a la sala hi haurà interpretació en llengua oral.

Aquest canvi de rol és interessantíssim. Intèrprets orals posaran veu a actors sords. En aquesta ocasió, els signes de les persones sordes i tot el que va lligat a la comunicació signada (les configuracions, els moviments de les mans, les expressions facials, etc.) tindran tot el protagonisme principal i l’accessibilitat estarà pensada perquè els oients puguem “escoltar” el significat dels signes. El projecte posa de manifest el desig de compartir i d’obrir la cultura sorda a tothom. Amb la màxima naturalitat es posa en valor la llengua de signes com a forma d’expressió original, genuïna i que té una força dramàtica i visual indiscutible.

L’obra incorpora so ambient i música. ¿I per què, no? Segons explica en un vídeo el tècnic Pablo Navarro García, és molt “pertinent” que hi hagi una base sonora que acompanyi i faci de matalàs a les veus dels intèrprets. Està pensat així perquè el silenci podria ser contraproduent per a l’atenció que busquen de tots els públics. En l’adaptació del guió, a més, han fet canvis en alguns papers per tal que hi hagi igualtat home-dona, sense discriminació de cap tipus.

Felicitats per endavant a tot l’equip. Especialment als actors Arnau Escudero, Berta Frigola, Carlota Boronat, Clara Segimon, Eric Alcantara, Juanjo Moreno, Mariona Boronat, Mònica Fernández, Pau Escudero i Pedro Frigola; però també als intèrprets, coordinats per Laura Bada, que hauran de saber captar el registre artístic de cadascú.

Felicitats a la directora Alícia Sort, protagonista destacada en altres projectes audiovisuals com la sèrie web en llengua de signes Peixos, que des del 2016 ha funcionat molt bé a la xarxa. El projecte Peixos ja va demostrar la voluntat d’acostar la comunitat sorda signant al públic general amb un seguit de capítols àgils, ben editats i divertits, gràcies a uns diàlegs orals i en signes molt ben trobats, accessibles igualment amb subtítols. Disponible tot en català, castellà i anglès.

Quan veig experiències culturals que desprenen tanta força i empenta, m’adono, un cop més, que el discurs polític a favor de l’accessibilitat hauria de tenir més sensibilitat multidireccional. D’aquesta manera, tots plegats descobriríem que la cultura aflora a moltíssims llocs del país i que es manifesta amb formats ben variats. Lluny de la cultura més dirigida o uniformitzant, existeixen iniciatives molt diverses, que està molt bé de conèixer i sobretot de compartir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article