Solidaritat i reconeixement a tothom


Sense cap mena de dubte, les primeres línies són per condemnar els atacs terroristes de Barcelona. I, de ben segur, també, han de servir per reconèixer la feina de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Serveis d’Emergències, personal sanitari i la solidaritat d’hotels, taxistes i ciutadans que, d’una manera o altra, van ajudar a les víctimes. Fins i tot, per no ferir susceptibilitats, reconeixement també a la Policia i la Guàrdia Civil en la mesura que els correspongui.

Però, feta aquesta prèvia, també cal fer un reconeixement als polítics. Sincerament, no entenc aquesta dèria perquè la manifestació del proper dissabte ara sigui un espai amb una capçalera sense protagonisme dels polítics. I és clar que la manifestació ha de tenir un reconeixement a tota aquesta gent, però també a la que ha estat al peu del canó abans, durant i després dels atemptats: la direcció política de les institucions que ens governen.

Tan valuós és el nostre dret a la llibertat, com el nostre sistema democràtic. Respectar-lo passa per, sense complexes, visualitzar a les institucions i als càrrecs electes amb el paper rellevant que els correspon.

Cal reivindicar la política. Cal reivindicar la vocació de servei i el paper a la nostra societat de regidors, diputats, governs o càrrecs institucionals. Des del President Puigdemont fins a l’Alcaldessa Colau; que ningú vegi aquí cap intent d’escombrar cap a una banda o l’altra. Però no és just només exigir responsabilitats en tot moment i ara, en canvi, no reconèixer el mèrit de totes les persones implicades.

“La victòria té cent pares i la derrota és orfe” deia Napoleó Bonaparte. No tardarà a començar (si no ha començat ja) la batalla política en relació a aquests malaguanyats atemptats. La política té les seves misèries i, de ben segur, alguns càrrecs tenen més encert o menys en la seva tasca institucional. Però igual que sense llibertat no podríem viure, sense democràcia tampoc.

No tenim por al terrorisme. Per ser justos, tampoc tinguem por a donar a les nostres institucions i càrrecs institucionals el paper rellevant que es mereixen en una societat democràtica, lliure i moderna.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article