Economia i empresa social


Ja fa anys que l’economia social és un concepte àmpliament acceptat i integrat en l’àmbit econòmic i empresarial del nostre país. Tot i que històricament es tractava d’una activitat vinculada a associacions i cooperatives, actualment es caracteritza pel creixement del seu àmbit d’actuació i la gran pluralitat d’actors que li donen forma: des de fundacions i mútues fins a empreses de diferents tipologies.

El fenomen econòmic i social que nosaltres anomenem economia social està clarament en expansió a tota la Unió Europea, no obstant aquest terme no és inequívoc a tots els països europeus. L’informe L’economia social a la Unió Europea, encarregat pel Comitè Econòmic i Social Europeu, elaborat pel Centre Internacional d’Investigació i Informació sobre l’Economia Pública, Social i Cooperativa (CIRIEC) l’any 2012, revelava que Espanya, Portugal, França o Dinamarca són països on aquest concepte rep una gran acceptació per part d’autoritats públiques, empreses de l’àmbit social i món acadèmic, mentre que a altres estats com els Països Baixos, Eslovàquia o Croàcia l’ús del terme és francament baix. Com a contrapartida, existeixen altres formes de referir-se a aquest fenomen –com “empresa social”, “sector no lucratiu” o “tercer sector”- que gaudeixen d’un major reconeixement a certs territoris.

Davant l’evident heterogeneïtat que presenta l’economia social en el seu propi si, però sobretot com a conseqüència de les diferents accepcions que comporta el concepte en els diferents països, la Unió Europea està treballant per donar una definició consensuada a tots els Estats membre. Aquest és, sense cap mena de dubte, un pas imprescindible per construir una normativa global sobre economia social a nivell europeu.

En aquesta línia, s’haurà de determinar quin és el denominador comú de totes les empreses i organitzacions integrades en aquest àmbit i definir quins són els requisits que ha de tenir una empresa social. Aquesta acció ens resultarà de gran utilitat en tots els sentits, com per exemple per delimitar qui pot accedir a tràmits i ajudes econòmiques. El reconeixement a nivell legal de l’empresa social revolucionaria l’economia social, oficialitzant per fi quin és el seu abast i la seva contribució a nivell europeu. Per fer-ho possible, les empreses i entitats que donem forma a aquest grup heterogeni d’empreses socials tenim la responsabilitat de comunicar quina és la realitat espanyola.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article