Decisions que et superen com a professional


Aquesta opinió pertany al projecte ‘365Batecs’ de Sant Joan de Déu Solidaritat, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

 

Una entitat tutelar té una sentència que li permet, en alguns casos concrets, decidir per una altra persona. Però, amb moltíssima freqüència, la realitat s'encarrega d'aterrar-te de manera que, tu decidiries una determinada cosa, però la persona principalment afectada opina el contrari o fins i tot es nega a la decisió que sembla més coherent. Llavors, sense més, cap equip d'una fundació tutelar pot decidir en contra del que la persona opina.”

Aquí hi ha molts factors que poden intervenir, si la persona té la competència adequada, si en aquell moment està en una crisi psiquiàtrica o no... Però més enllà de tot això, mai hem d'oblidar la persona principalment afectada, sobre la qual has de prendre la decisió. Un exemple real de la nostra fundació tutelar: s'havia de prendre la decisió d'autoritzar una intervenció quirúrgica d'una dona que tenia un càncer de mama, que segons les opinions mèdiques hauria d'operar-se sí o sí, perquè en això li anava la vida, i la dona es negava en rotund. Deia que per a ella el seu cos era fonamental i prenia una sèrie d'argumentacions molt sòlides. A més, si ens negàvem a seguir les seves decisions, amenaçava amb suïcidar-se.”

Un equip que ha de prendre aquesta decisió, amb la pressió mèdica, el més senzill és dir: “Bé, doncs res, signeu i ja està”, i obviem la decisió de la persona afectada. Una família, que sense ser tutors són la família, a més et deien: “Llavors anem a conduir a la nostra filla al suïcidi perquè no signeu un paper?”.”

Constantment estàvem veient que ningú escoltava a l'afectada, ningú intentava raonar amb ella, escoltar els seus arguments, veure si hi havia altres alternatives… Ho vam tenir clar des del principi, la situació ens superava, no deixem de ser persones amb tots els nostres conflictes i dubtes interns, i vam fer una consulta al Comitè d'Ètica que, des de la meva experiència que també és limitada, a ser de les més boniques, de les més constructives en les quals he participat.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article