Una gran oportunitat


Tal i com s’informava en aquest mateix digital, el passat dimecres 18 d’octubre la Taula del Tercer Sector Social va celebrar Assemblea i va escollir nova Junta Directiva pels propers tres anys. Es tanca d’aquesta manera un llarg període d’inestabilitat i crisi institucional que va culminar en el trencament viscut a l’assemblea del mes de juliol i en la dimissió de l’anterior junta.

Des de la Sectorial Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Catalunya, entitat fundadora de la Taula, ens mirem aquesta nova etapa que comença amb il·lusió i esperança. Hem format part del grup de catorze entitats que ha impulsat la candidatura encapçalada per la nova presidenta. Candidatura que va presentar una ambiciosa proposta de futur, amb un projecte de treball obert i transparent, elaborat de manera participada i que tenia la voluntat final d’assolir el màxim consens i suport possible. La proposta “Per una Taula més social, més democràtica i més independent” estableix unes línies de treball que poden ser la base per assolir el clima d’acord i entesa que ha de presidir qualsevol entitat del nostre sector. Nosaltres ens hem sentit molt còmodes en el procés de construcció de la proposta, participant de forma activa i constructiva. L’hem fet al costat d’entitats amb les que no sempre compartim visions, però amb les que ens ha unit l’interès general. És una proposta feta a favor de la Taula i del tercer sector.

El resultat final de les eleccions ens regala una junta solvent, de la que formaran part algunes de les persones amb més preparació i capacitat del tercer sector i amb una presidenta honesta, pencaire, que coneix i s’estima el sector. Confiem que entre tots i totes aconsegueixin fer front els grans reptes que tenen per endavant. Per una banda, resoldre els problemes d’organització i gestió; estan diagnosticats i fixats. I per l’altra trobar, de manera consensuada, els mecanismes per encaixar la relació de la Taula amb les seves federacions sòcies i amb La Confederació, a partir del reconeixement institucional, amb un repartiment de rols clar que eviti duplicitats i estalviï conflictes. Tot mentre es continua amb la intensa acció de defensa i reivindicació dels drets socials de les persones, que de manera referencial i exitosa ve desenvolupant la Taula des de seva creació.

Les cooperatives iniciativa social, per voluntat de l’Assemblea de la Taula, no formarem part del lideratge en aquesta nova etapa. Després de dos mandats com a membres de la Junta Directiva, aquest cop ens ho mirarem amb certa distància. Érem plenament conscients que això podia passar. Sovint a les organitzacions, quan es produeixen processos de transformació i es posen coses en qüestió, algunes de les peces que han impulsat el canvi acaben fent nosa. Durant aquest llarg procés, hem anat valorant com a organització els diferents passos fets. I en el seu moment vam acordar, per coherència, mantenir el paper de lideratge assumit fins al final, tot i saber el que podia implicar i rebre moltes recomanacions en aquest sentit: “la Taula no vol soroll”.

S’obre doncs una gran oportunitat per la Taula del Tercer Sector. Si s’aprofita, en sortirà més enfortida i cohesionada, havent-se tret del damunt vicis i pràctiques alienes al sector com la falta de transparència, minories que segresten la voluntat de les majories en nom de falsos consensos o les ambigüitats calculades que en res ajuden a enfortir la democràcia de l’entitat.

Tal i com vam explicar a la presentació de candidatures, les cooperatives d’iniciativa social som i volem continuar sent tercer sector. Per això, tot i que seguirem la nova etapa de la Taula dos o tres passos enrere, obertes a contribuir en allò que se’ns necessiti, seguirem plenament implicades en les diferents federacions i plataformes de les que formem part per continuar reforçant el tercer sector. Aprofitarem així per reorientar part de la nostra tasca i recursos cap a l’enfortiment de les nostres cooperatives i el conjunt del moviment cooperatiu.

Confiant que en aquesta nova etapa la Taula entomi amb voluntat i fortalesa els reptes que l’han portat a aquest camí de transformació, desitgem molta sort i encerts a la nova Junta!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article