Entitats de dones, agents de transformació social


L’Institut Català de les Dones (ICD) i la Fundació Pere Tarrés hem presentat recentment els resultats de l’estudi El Panoràmic 2016 de les entitats de dones que té per objectiu aprofundir en la realitat de l’ampli i divers teixit de les entitats de dones que treballen en favor de la igualtat efectiva de dones i homes en el nostre país, visibilitzar les seves aportacions i els seus reptes.

Des de l’ICD sempre hem reivindicat que l’acció de les entitats de dones és molt important en la construcció de la societat justa i igualitària que volem. Garanteixen que la perspectiva de les dones sigui tinguda en compte i no quedi invisible davant la suposada universalitat de tot allò masculí. Amb aquesta investigació donem valor a la mirada i l’acció femenina tradicionalment menystinguda i ignorada a nivell de l’esfera pública on es prenen les decisions, oblidant que quan una societat dóna importància a la visió de les dones, tota la societat hi guanya.

En l’elaboració de l’estudi El Panoràmic 2016 de les entitats de dones, en la qual també hi ha participat el Consell d’Associacions de Barcelona, l’Observatori del Tercer Sector i la Fundació Ferrer i Guàrdia, s’ha comptabilitzat l’existència de 950 entitats actives a Catalunya amb aquestes característiques, que representen al voltant del 4% del total d’organitzacions no lucratives. De l’anàlisi de les dades podem extreure la conclusió de que l’associacionisme femení és un sector dinàmic, i d’acció de proximitat, amb una àmplia base i una alta implicació de les associades -més que en d’altres tipus d’entitats-.

Algunes de les dades que corroboren aquestes conclusions són que el 45% de les associacions de dones tenen més de 91 persones associades, i que aquest percentatge és 5 punts superior a la resta entitats. I que el 45% d’associades participa de forma continuada i activa en les activitats col·laborant en l’organització d’aquestes i/o assumint responsabilitats (2 de cada 10 en el cas del conjunt de l’enquesta general de El Panoràmic).

Pel que fa als reptes, la recerca realitzada sobre 134 entitats de dones conclou que la associacions de dones tenen com a prioritats la millora de la base social, la millora de la comunicació i difusió, l’assoliment dels objectius missionals i la diversificació de les seves fonts de finançament. Pel que fa al teixit associatiu femení, les entitats de dones opinen que cal ampliar i implicar més la base social, impulsar el treball en xarxa i les col·laboracions amb diferents agents socials, consolidar el finançament i crear una agència de comunicació associativa.

El Panoràmic és una recerca transversal que es fa des del propi sector per disposar del coneixement necessari amb l’objectiu d’enfortir les entitats i organitzacions no lucratives. Està impulsada pel Consell d’Associacions de Barcelona, fruit de les reflexions recollides al #2nCongrés, juntament amb l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Ferrer i Guàrdia i la Fundació Pere Tarrés. Ara, gràcies a l’anàlisi específica de la xarxa d’entitats femenines, tenim més coneixement de la seva elevada activitat, participació i de capacitat transformadora. Les associacions de dones són espais d’autoritat femenina, de reconeixement a la llibertat femenina i de projecció del seu apoderament. Han aconseguit obrir portes i fer-se un lloc allà on les dones no en teníem. Han permès fer entrar la perspectiva de gènere en la política, facilitant que la diversitat i l’experiència de les dones ocupin el lloc que per justícia els correspon.

El treball a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes és una tasca que implica el conjunt de la societat, i la implicació activa del món associatiu femení és un agent social clau per aconseguir aquesta fita. Les entitats de dones tenen un paper molt important en qualitat d’agents de transformació social i no volen, ni poden, restar al marge dels fenòmens culturals i socials que emergeixen a la nostra societat.

El Govern de la Generalitat i l’ICD volem seguir treballant per fer de la nostra una societat més justa i equitativa, on dones i homes puguem tenir les mateixes oportunitats per participar en el procés de construcció social i realitzar els nostres projectes de vida amb total llibertat. Sabem que només podrem avançar i aconseguir-ho si comptem amb les aportacions i la complicitat del teixit de les entitats de dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article