Envelliment i pobresa energètica


A dia d'avui està àmpliament acceptat que l'habitatge i les seves condicions estan relacionades amb la salut de les persones que hi resideixen. De fet, les condicions en que les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen són considerades les principals responsables de les desigualtats en salut.

Un dels factors causants d’aquestes desigualtats en salut, transcorre en la intimitat del dia a dia de les llars, quan aquestes no tenen la capacitat de pagar una quantitat d'energia suficient per a cuinar, il·luminar i escalfar-se, o quan es veuen obligades a destinar una part excessiva dels seus ingressos per pagar la factura energètica dels seus habitatges. La influència de la pobresa energètica en la salut és una evidencia, és causa de més mortalitat, provoca i agreuja malalties respiratòries i cardiovasculars, i una situació de pobresa energètica prolongada té conseqüències negatives per a la salut mental i pel rendiment físic i acadèmic.

L’impacte de la pobresa energètica en la salut es distribueix de manera desigual entre grups de població, és a dir, davant una mateixa situació de vulnerabilitat energètica, ser de classe social baixa, de més edat, dona o d’origen immigrant pot empitjorar-la. Més encara si, algun d’aquests eixos de desigualtat interacciona. En la pobresa energètica, trobem alguns factors estretament relacionats amb la gent gran, que poden ser agreujants d’aquesta problemàtica i més si, es tracta d’una dona, gran, i de classe social desafavorida.

Les persones grans presenten major susceptibilitat a l’exposició de temperatures fredes i a les humitats a l’interior de l’habitatge, per exemple agreujant problemes circulatoris, respiratoris, artritis i reumatismes. Les persones grans no sols són més susceptibles, les dones grans, també solen ser les que passen més temps a casa, per allò de que l’espai públic és d’homes i l’espai domèstic és de dones, i per tant es veuen més exposades. Altrament, és una població que pateix més l’estigma del rebuts impagats, donant preferència al pagament de la factura energètica per davant d’altres necessitats bàsiques, com l’alimentació. El dilema de menjar o escalfar-se pot derivar en descompensacions alimentaries o agreujar els casos de diabetis. O pitjor, accidents domèstics com incendis per l’adopció de comportaments de risc per estalviar recursos, com utilitzar estufes de llenya inadequades, o caigudes per falta d’il·luminació derivat de l’ús d’espelmes.

La Xarxa Estatal de voluntariat contra la pobresa energètica és una iniciativa finançada per l’Obra social de la Caixa impulsada per l’Associació Benestar i Desenvolupament i l’Associació Ecoserveis i Fundación Ecodes a Barcelona, Madrid, Saragossa i Andalusia que amb l’ajuda de persones voluntàries implicades ens hem unit per combatre la pobresa energètica des de tots els fronts en els que ens és possible, per a reduir una situació que és innecessària, evitable i èticament injusta. A casa nostra, l’any passat amb l’esforç de 40 voluntaris i voluntàries es va beneficiar de la nostra activitat més de 350 persones, realitzant punts d’informació, tallers de sensibilització i intervencions directes.

Enguany ens hem proposat treballar-ho amb la gent més gran, per aquest motiu en col·laboració amb Amics de la Gent Gran estem realitzant un cicle de vuit Tallers en diferents districtes de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de sensibilitzar, apoderar i ajudar a gestionar la factura energètica, per a pagar menys tot mantenint el necessari confort a la llar dels avis i avies.

La pobresa energètica és un problema de salut pública rellevant i volem denunciar la insuficiència del Decret 897/2017, que regula el bo social, que entrà en vigor el dia 7 d’octubre, i que sense entrar en un anàlisi profund, no garanteix moratòries durant els mesos freds i no protegeix al consumidor vulnerable per raons de salut i que per tant pot desencadenar o agreujar problemes socials o de salut innecessaris i evitables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article