Els carrers seran sempre nostres, amb el permís d’alguns


Els carrers són espai públic col·lectiu i compartit. De la mateixa manera que passa a les comunitats de veïns amb els espais comuns, cal tenir en compte la veu de tothom de manera equilibrada.

L'any 2014 el 56% de les terrasses dels bars de Barcelona incomplien la normativa municipal i algunes no tenien ni permís per fer negoci en l'espai públic. L'any següent es van imposar multes al 25% (són més de mil) i l'any 2017 el 68% dels locals de l'Avinguda Gaudí incomplien les normatives ocupant, en alguns casos, el doble de l'espai públic que tenien permès. A altres ciutats, com l'Hospitalet, la cèntrica Rambla Just Oliveres és utilitzada cada dia de l'any com un autèntic traster per encadenar taules i cadires a fanals i altres artefactes per part dels bars amb la permissivitat d'un Ajuntament que ni tan sols respon les reclamacions tal com s'esperaria d'una institució propera i, a més, tal com està obligada a fer.

Les darreres setmanes han sorgit tota una sèrie de notícies que expliquen la pressió que està generant el lobby de l'hostaleria a Barcelona per impedir tenir una ciutat més amable, amb menys contaminació acústica i, a més, més inclusiva i accessible. Sota el lema de Salvem les terrasses el Gremi d'Hostaleria reclama més permitivitat per poder fer negoci a l'espai públic en un format de subvenció encoberta (tal com apunta la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona -FAVB-) i amb l'argument de salvar uns llocs de treball de dubtosa qualitat.

La FAVB va fer un treball en profunditat amb una quarantena d'Associacions, col·lectius i entitats que va titular "Per una regulació de terrasses que preservi l'espai públic com a dret col·lectiu". En aquest sentit m'agradaria destacar també el treball de la Plataforma Carrers per a Tothom, que va participar en aquest manifest perquè la flexibilitat desitjada pel lobby de l'hostaleria no empitjori l'accessibilitat a la ciutat en un any en què els diferents marcs legals apunten a la supressió de barreres d'aquí a poques setmanes.

Els interessos particulars són legítims sempre que no passin per sobre dels col·lectius i promoguin una ciutat més amable amb totes les persones i un lloc més inclusiu i accessible. Als Ajuntaments els toca escoltar i trucar de manera equilibrada a totes les parts implicades. Els carrers seran sempre nostres, amb el permís d'una bona mediació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article