La salut bucodental dels infants en situació vulnerable


A Catalunya, un 50% de la població infantil té càries, una afectació que, a priori, no entén de classes socials. En una família benestant els infants tenen càries, igual que els d’una família d’un entorn desafavorit. Els factors genètics, d’alimentació i d’higiene són els que en determinen una major o menor afectació.

Ara bé, en el moment que es vol tractar la càries, sí que s’evidencien desigualtats socials. I així ho determina l’informe Determinants socials i econòmics de la salut: efectes de la crisi econòmica en la salut de la població de Catalunya, elaborat el 2015 per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, segons el qual els col·lectius vulnerables tenen més dificultats per fer front a tractaments prescrits, com ara l’odontològic, no coberts completament pels serveis de salut.

Anem a pams.

Pel que fa a la població infantil, el sistema de salut públic assegura i preveu les visites mèdiques a l’odontòleg, l’extracció de dents amb afeccions i les obturacions, i altres tractaments en dents permanents. Això vol dir que les afeccions en dents temporals, les anomenades dents de llet, no queden cobertes. Per tant, ja ens trobem en una primera situació de greuge en el col·lectiu d’infància socialment vulnerable.

“Per una família en situació vulnerable pagar el cost del tractament bucodental del seu fill o filla pot suposar el mateix import que val la llet que beuen durant un mes”, afirma Neus Cerdà, responsable del centre socioeducatiu Fundació Mans a les Mans, un dels 23 centres adherits a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, que atén al voltant de 2.500 infants en risc d’exclusió social.

Per tant, en la majoria d’aquestes famílies, les càries dels seus filles i filles no podran ser tractades, per la qual cosa els infants afectats podran tenir problemes a l’hora de mastegar aliments, a causa del dolor. I les conseqüències aniran més enllà: les càries que no es tracten consumeixen les dents afectades i poden estendre’s a altres peces. La falta de dents o la seva corrosió afectaran una correcta pronunciació de les paraules i també tindrà conseqüències en l’àmbit emocional.

I aquesta realitat és amb què la Fundació Pere Tarrés ens hem trobat després de fer un primer diagnosi al llarg d’aquest any en 139 infants de 3 centres socioeducatius, amb la col·laboració de l’empresa Asistencia Dental Europea (ADE). Els resultats han estat els següents: el 66% dels nens i nenes revisats presenten dolències que requereixen tractament mèdic, i els que presenten càries tenen afectades una mitjana de 3,8 dents.

Per aquest motiu, fidels al nostre compromís amb els col·lectius més desfavorits, enguany hem decidit prendre part en la millora de la salut bucodental de tots els nens i nenes que participen de les activitats dels centres socioeducatius amb què col·laborem.

Una primera acció ha estat la realització de l’informe Necessitats bucodentals de la infància en situació vulnerable, presentat en roda de premsa el passat 16 de novembre, amb l’objectiu de fer pública la situació amb la qual ens hem trobat, les necessitats que se’n deriven i fer una crida a la ciutadania i l’administració pública per emprendre accions conjuntes al respecte, i per generar consciència social.

En aquest sentit, instem a l’administració a emprendre mesures que prioritzin la protecció de la infància en el tractament de les seves afeccions i en la prevenció que aquestes apareguin i es desenvolupin. Des de la Fundació Pere Tarrés es té coneixement de l’existència d’iniciatives en aquest àmbit, però manquen els acords necessaris per garantir que s’executin.

D’altra banda, pel que fa a la implicació de la ciutadania, se cercarà fer-la partícip d’aquest projecte a través d’una campanya solidària de captació de fons, que ja hem iniciat, per aconseguir donatius i assumir els tractaments mèdics dentals dels infants que en requereixen.

Per últim, en els centres socioeducatius adherits a la Fundació Pere Tarrés s’està realitzant un projecte educatiu d’higiene dental i hàbits alimentaris adreçat als infants i les seves famílies, com a eina de prevenció i per evitar més malestars en el futur.

La nostra voluntat, doncs, és treballar conjuntament -administració pública, ciutadania i famílies- en benefici dels infants i d’afavorir la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article