La sordesa no es cura


Article de: Javier Álvarez Reyes

Resulta increïble que en ple segle XXI, a l'era d'Internet, de l'hiperconectivitat de la societat de la informació, encara existeixi un relatiu desconeixement de la societat en general i dels responsables professionals i institucionals, en particular, de l'existència d'una meravellosa llengua amb les seves peculiaritats pròpies, com qualsevol altre: la llengua de signes.

La llengua de signes és una llengua natural que facilita el desenvolupament cognitiu normal de la persona sorda i la via més fàcil d'adquirir després la capacitat d'aprendre a comunicar-se oralment o per escrit, al seu degut temps, ja sigui a través de la lecto-escriptura, la lectura labial, els implants, audiòfons o altres ajudes adequades a cada cas concret.

Aquest aprenentatge equival a aprendre un altre idioma, però tenint assegurat en principi, l'aprenentatge total d'almenys una llengua, la més fàcil i natural per a ell: la llengua de signes.

Vull ser positiu i esbiaixo la increïble pèrdua cultural i formativa semblant i que segueixen patint un excessiu nombre de persones sordes, siguin oralistes, implantades o usuàries de la llengua de signes, més enfocades a "curar" la sordesa que a procurar un desenvolupament cognitiu normal de la persona sorda.

Encara sense estadístiques fiables i clares, és molt evident que comparativament no està al mateix nivell que la persona oïdora, en igualtat de capacitats, per tant, alguna cosa falla greument. Sort que sorgeixen plataformes com Volem signar i escoltar i tinc el grandíssim orgull de pertànyer al Centre d'Estudis LSC-UPF Actua de la llengua de signes catalana.

L'LSC-UPF Actua és un projecte global dedicat a l'estudi, l'ensenyança, el coneixement i la difusió de la llengua de signes catalana (LSC). L'LSC-UPF Actua té un caràcter singular i transversal, amb una trajectòria de treball constant durant més de deu anys en matèria d'investigació, docència, assessorament i divulgació de la LSC. És molt extens tot el que fem i així ho podeu veure en aquest enllaç. Els recomano especialment aquest

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article