Quin paper demanem als equips de Serveis Socials Bàsics en relació amb les comunitats?


El passat dilluns 11 de desembre vam presentar al CEESC el document Àmbits de treball grupal i comunitari a desenvolupar pels educadors socials dels equips de Serveis Socials Bàsics, construït de manera coral l’octubre del 2016. La presentació es va articular a l’entorn d’unes preguntes formulades a les persones que havien de facilitar el debat: Marta Fité i Asun Llena, educadores socials, i Rafael Martínez, representant de l’ONG De Veí a Veí. Des de l’organització se’ls van formular les mateixes preguntes per actualitzar els continguts explicitats en el document a partir de les seves apreciacions: el treball comunitari es fa en, des de i per al territori? Amb qui s’ha de fer la intervenció comunitària? Estan preparats els professionals dels equips per al treball grupal i comunitari?

D’entre les persones que van participar a la presentació, quatre membres del CEESC han acceptat el repte de donar resposta a una breu entrevista en relació amb allò parlat. Aquest article, esdevé doncs un article coral, una relat del que van parlar els participants a la presentació, i de les seves opinions.

Destaquem l’afirmació que el fet comunitari té a veure amb la participació i decisió de veïns i veïnes i amb el sentiment d’apropiació del procés. Un protagonisme que s’assoleix des del teixir xarxes efectives fonamentades en el respecte, la confiança, l’entrega desinteressada i la distribució de responsabilitats. Els equips de Serveis Socials no lideren, faciliten. Aquesta concepció s’ha d’anar instal·lant en el conjunt dels equips.

Contrasta la satisfacció tant de persones com de col·lectius que han viscut processos de transformació comunitària, amb les dificultats per mesurar l’impacte de les transformacions i l’escassa cultura d’avaluació que gens ajuda a la tan necessària valoració des de les instàncies amb responsabilitats polítiques i directives.

Un element que s’apunta és l’estret lligam entre el treball comunitari i el concepte de territori i, en concret, la perspectiva de prevenció universal en aquest territori. Podem parlar de comunitat des del moment en què les persones se’n senten part. Són sentiments i relacions. El treball comunitari es fa en, des de i per al territori, però mai entès com a divisió administrativa.

És clar que en les intervencions comunitàries hi té lloc tothom; tots els agents que són part de la comunitat se’n senten o hi tenen un vincle. Totes i tots són promotors i facilitadors de processos. L’establiment d’un llenguatge comú i d’una diagnosi compartida i les responsabilitats i funcions que assumeix cadascú es basteixen des de la corresponsabilitat, en el benentès que es tracta de processos vius en canvi constant.

Els professionals dels Serveis Socials Bàsics segurament estan més capacitats per al treball comunitari que del que el sistema els reconeix o permet. Les educadores i els educadors socials -per vocació, capacitació i pràctica professional- són perfectament competents per facilitar projectes sociocomunitaris; amb la comunitat; des de la comunitat. No es nega tampoc un necessari exercici per superar inèrcies i pors, recuperant en l’imaginari col·lectiu la totalitat de l’objecte de la nostra professió. Això necessitarà d’una revisió de les polítiques públiques i socials que doti els professionals de les condicions i requeriments necessaris que ho facin viable.

Sembla que cal una actualització de la cultura professional per reinstaurar definitivament el treball comunitari a l’arrel dels Serveis Socials Bàsics. Segurament la millora en les eines d’avaluació i de visibilització dels impactes de les intervencions comunitàries encara tenen molt de recorregut que, de fer-se, contribuiran al fet que sigui la pròpia societat la que reivindiqui un increment del pes d’allò comunitari. El nostre col·lectiu professional està amatent. Sens dubte.

Aquest article ha estat possible gràcies a la col·laboració de:

Anna Vilanova, col·legiada 8.438

Ivan Molins, col·legiat 6.865

Marta Nolla, col·legiada 8.889

Marta Prats, col·legiada 9.867

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article