L’èxit del periodisme compromès


La nostra mirada ens orienta al periodisme. Amb aquest article volem reivindicar que les persones amb discapacitat intel·lectual estem capacitades per fer sentir la nostra veu. Tenim el dret a decidir i la llibertat d’expressió.

Èxit21 ens permet expressar la nostra pròpia veu a través d’un periodisme que trenca estigmes. Els articles que fem tenen informacions ben verificades, contrastades i ben estructurades.

Normalment fem articles sobre temes d’actualitat referents a la història, la cultura, la societat i els esports; i temes relacionats amb la síndrome de Down i d’altres discapacitats intel·lectuals. Això últim fa d’Èxit21 un mitjà diferent.

Llenguatge respectuós

Una de les coses que hem après a Èxit21 és que un bon periodista ha de ser rigorós, professional i ben informat. També ha de ser compromès. En el nostre cas, compromès amb els horaris, amb venir al consell de redacció, amb la preparació de les entrevistes, etc. Però també compromès amb la veritat, amb el contrast de les informacions, amb la vida digna de les persones amb discapacitat, amb la reivindicació d’un llenguatge respectuós amb les persones amb discapacitat, etc.

Tenim molt clar que el respecte i la veracitat són elements clau del periodisme. És a dir, un bon periodista ha de donar informació veraç i contrastada. Per exemple, quan es parla de la síndrome de Down no s’ha de caure en l’error de dir que la persona que la té està malalta, que la pateix o que està afectada. Una bona informació sobre les persones amb la síndrome de Down hauria de dir que som persones com tothom i que tenim diferents capacitats com qualsevol persona. En relació amb això, cal tenir en compte les recomanacions d’Èxit21 sobre com informar sobre la discapacitat.

La discriminació existeix

No podem baixar la guàrdia en la reivindicació d’un llenguatge respectuós i inclusiu. La discriminació no és una pràctica del passat. Encara està molt present. Sense anar més lluny, el darrer àlbum del cantant Enrique Bunbury té una cançó titulada En bandeja de plata que conté expressions pejoratives com “subnormales” o “retardados mentales” per a criticar a la classe política. Critiquem la irresponsabilitat i poca sensibilitat a l’hora d’utilitzar paraules clarament discriminatòries.

Potser aquesta cançó faci vendre molts discos a Bunbury, però per a nosaltres és una decepció i un discriminació inacceptable. Això no ens ajuda a fer-nos conèixer a la societat com veritablement som: persones com tothom. Tenim sentiments i ens sentim dolguts quan se’ns deixa malament socialment.

Per això, Èxit21 reivindica un periodisme rigorós, respectuós i plural. Aquest és l’èxit de la nostra mirada periodística.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Esther Tiana
2.

Felicitats! Es necessari q tothom pugui expressar la seva opinio.

  • 0
  • 0
Bet Barcelona
1.

Un article net i clar per reivindicar respecte cap a les persones. M'ha agradat molt!

  • 1
  • 0

Comenta aquest article