Afavorir la salut: la nostra manera de lluitar contra la pobresa i l'exclusió social


La salut de les persones és una condició que depèn de múltiples factors, molts dels quals no tenen res a veure amb el sistema sanitari com, per exemple, les condicions de vida, les relacions socials, el treball, l'habitatge... La salut i la malaltia estan relacionades amb la situació socioeconòmica.

Des del 2008 fins a l'actualitat, a causa de la crisi econòmica, les persones que treballem amb infants vulnerables hem assistit a un increment dels factors que influeixen negativament en l'estat de salut dels nens i nenes que atenem i llurs famílies. Actualment atenem uns dos-cents infants i joves entre 4 i 18 anys. L'augment de l'atur, de la precarietat laboral i de l'empobriment sobtat provoca una restricció dels pressupostos familiars per a necessitats bàsiques com l'alimentació, i una pitjor salut a curt i a llarg termini.

L'empitjorament de les condicions d'habitatge (desnonaments, infrahabitatges, habitacions rellogades) o la pobresa energètica, s'associen a unes pitjors condicions de vida i augmenten el risc de patiment mental i de consum de psicofàrmacs. Els nois i noies s'enfronten a situacions greus: pobresa extrema i fins i tot passar gana, famílies sense cap ingrés al nucli familiar, estar en un procés de desnonament, estrès dins la família, aïllament social, violència intrafamiliar, situacions d'abús, indefensió, traumes...

És fàcil trobar símptomes depressius, ansietat, obsessions, inseguretat, pors, agressivitat o davallades en el rendiment acadèmic que no són degudes a dificultats d'aprenentatge sinó a bloquejos emocionals derivats de situacions com les descrites prèviament.

D'altra banda, les males condicions a l'habitatge i la mala alimentació són factors facilitadors de la difusió de malalties infeccioses com la tuberculosi. No és casual que la taxa de prevalença d'aquesta malaltia al barri del Raval de Barcelona sigui una de les més altes de Catalunya, igual que en el cas d'altres malalties infeccioses relacionades amb les mancances higiènicodietètiques.

La població infantil és un dels grups més vulnerables a aquestes situacions d'estrès que provoca la crisi. La manca d'alimentació, higiene, la pobresa energètica, la mala qualitat del descans, la necessitat de canvi constant d'habitatge... provoca una gran inseguretat en els infants que, sens dubte, influeix en el rendiment escolar i en les seves relacions socials presents i futures.

La Fundació Joan Salvador Gavina es compromet amb els infants i famílies més vulnerables del barri del Raval des de la proximitat: acompanyant-los i facilitant-los la cobertura de necessitats bàsiques (alimentació, higiene, atencions mèdiques, habitatge...) alhora que ofereix espais de convivència confortables i de qualitat on es treballa per reduir el fracàs escolar i l'abandonament dels estudis. Proporciona sortides de lleure i respir que milloren la salut física i mental. Acompanyem els infants i joves perquè puguin desenvolupar el seu projecte de vida desafiant i superant les mancances derivades de la seva condició social i econòmica sempre amb valors solidaris i inclusius.

Respecte a la promoció de la salut, al Gavina tenim la sort de poder comptar amb la col·laboració generosa de molts companys i companyes metges i odontòlegs, que ens ajuden, de manera puntual o continuada, a poder oferir als nostres nens i joves revisions oftalmològiques, odontològiques o de qualsevol altre problema de salut. Vull destacar, a més, l'excel·lent feina que fan els pediatres i metges de família del nostre barri cada dia amb les famílies del Gavina.

Afavorir la salut física i psíquica és la nostra manera de fer prevenció, afavorint la mobilitat intergeneracional (l'avenç socioeconòmic d'una generació respecte la progenitora) perquè això té efectes clars en la millora intergeneracional de la salut.

Us invito de tot cor a conèixer-nos, que veieu la nostra feina i, si és possible, que us plantegeu una col·laboració amb nosaltres. En nom dels nens i nenes del Gavina, moltes gràcies i feliç any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article