El particular 8-M del Barça i l’Espanyol


La televisió pública de Catalunya està repetint una i una altra vegada l’homenatge que tant el Barça com l’Espanyol van fer ahir a les dones periodistes que cobreixen els seus respectius esdeveniments esportius. Cap de les dues institucions esportives va tenir el valor de fer un homenatge a les seves treballadores, a les seves jugadores de futbol que cobren mil vegades menys que els homes de la seva institució. I no ho van fer, perquè tant Barça com Espanyol pensen sobre aquest tema igual que Mariano Rajoy: “No nos metamos ahora con eso”.

Les dues institucions acaparen els mitjans de comunicació de manera desproporcionada (més de quinze hores repetint la noticia) per un fet que, probablement, no es tant important com les moltes accions i manifestacions que van haver-hi al país. I més tenint en compte que alguna d’aquestes repeticions podria haver servit per deixar d’invisibilitzar les dones esportistes. Recordem que ja vam explicar que la televisió pública pot arribar a estar una setmana sencera sense cap noticia d’esport femení.

La comunicació de les dues institucions esportives és capaç de generar impactes mediàtics interpretats com a noticiables, però no existeix cap debat sobre com és que es fan un homenatge a dones externes als clubs i en canvi no se’n fa un intern de les seves pròpies dones. En aquests termes succeeix que els equips de futbol son intocables i tant poderosos com per no ser discutits. Hi haurà mil excuses per argumentar aquesta situació masclista com per ni tant sols obrir el meló d’un debat que aconsegueixen ocultar amb dos actes que aparentment semblen homenatges a la dona, però son una estratègia per desviar l’atenció d’una situació ben fosca.

El debat tampoc no l’obriran els homes jugadors de futbol, perquè son fidels al silenci i al seu desproporcionat sou i perquè utilitzen la mateixa estratègia que els tenistes o motoristes que deixen que les hostesses amb faldilla curta els facin ombra amb el paraigües, no fos cas que el sol els molestés.

Però com va dir Mariano Rajoy, “No nos metamos ahora con eso”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article