Per què a la Generació Z li preocupa més el canvi climàtic que l'estat de l'economia?


Els informes que presenta any rere any l'agència europea del medi ambient situen a Espanya amb unes xifres d'entre 20 i 25 mil morts anuals atribuïbles als alts índex de contaminació atmosfèrica. Un tema que preocupa molt als joves. Segons l'últim estudi realitzat per My World, una firma dedicada a la recerca social i de mercat, els enquestats d'entre 18 i 24 anys són el grup d'edat a qui el canvi climàtic li resulta més preocupant, fins i tot per sobre l'estat de l'economia. Són joves que formen part de l'anomenada Generació Z, nascuts entre el 1994 i el 2009, posteriors als mediàtics millennials.

Des de la sociologia de la joventut intentem evitar les etiquetes generacionals per no caure en reduccionismes explicatius ni clixés sensacionalistes. Entenem la joventut com una etapa biogràfica de transició i d'emancipació; un període clau pel desenvolupament dels itineraris vitals de cada individu. Tanmateix, no podem negar que cada cohort d'edat comparteix unes característiques comunes, fruit del moment sociohistòric en el que neixen i es socialitzen. Tenint en compte aquests atribuïts col·lectius, i sent conscients dels límits de les generalitzacions, ens podem imaginar alguns dels motius pels quals a la Generació Z li preocupa tant el canvi climàtic:

–Potser els joves que ara tenen 24 anys han crescut més conscienciats en protegir el medi ambient. La comunitat científica porta dècades demostrant que el canvi climàtic no és cap mite i cada vegada hi ha més campanyes de sensibilització amb el tema. Se'n parla a casa i a l'escola, i se'n fa ressò als mitjans de comunicació.

–Aquests joves no només són conscients que cal protegir el medi ambient, també saben perquè ho hem de fer. Es tracta d'una generació que tendeix a estar la major part del dia connectada a internet, sap el que passa al món i processa més ràpid la informació. Per tant, si són joves ben informats, sabran que l'aire contaminat que respiren té una relació directa amb el càncer de mama, de pulmó i de l'aparell digestiu, entre d'altres.

–Potser pensen que no és just que destruïm el planeta sense deixar-los l'oportunitat de millorar-lo. Segons diferents estudis, com el de la Universitat de Stanford o el de la consultora Atrevia, els joves de la Generació Z són més creatius i tenen un coeficient intel·lectual superior al de les generacions anteriors. Si és així, hem de confiar que ells trobaran una solució innovadora i eficaç a l'actual crisi ecològica, que de moment sembla irreparable.

–La Generació Z té fama de ser una generació egoista, però també de tenir una visió més global del món. A través d'internet han construït grans comunitats sense conèixer-se personalment. Un exercici de cooperació a gran escala que pot servir com a referent per a la lluita internacional contra canvi climàtic.

–També tenen fama de ser més irreverents amb la família i amb els professors, però més implicats amb els amics i amb la societat. Si tenen més capacitat d'empatia amb el seu entorn, és natural que es preocupin per l'estat del planeta i busquin la manera de cuidar-lo.

Siguin quines siguin les seves raons, tant individuals com col·lectives, els joves de la Generació Z van assenyalar el canvi climàtic com la seva preocupació principal. Hem d'escoltar aquest malestar, traslladar-lo al centre de l'agenda política i actuar amb determinació si volem canviar el futur. Ho hem de fer per ells, perquè són els qui patiran les conseqüències de les decisions que prenguem avui en dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article