15 anys de la Taula: molt camí recorregut i encara molt per fer


Enguany la Taula fem 15 anys. Vam néixer un juliol de 2003 gràcies a l’impuls de diverses federacions d’entitats que van decidir unir esforços i concentrar-los per crear una sola veu que els permetés tenir més incidència política davant les administracions i els agents polítics, econòmics i socials. Des d’aleshores hem anat creixent, múltiples entitats s’han anat sumant a la Taula amb aquest esperit d’enfortiment del sector i avui som 35 federacions que representem més de 3.000 entitats socials de tot Catalunya. La Taula ha crescut i ha vist canviar Catalunya i el tercer sector.

En els últims anys a Catalunya hem viscut una crisi econòmica que ha deixat a molta gent en situació de vulnerabilitat i exclusió. Aquesta crisi, segons els indicadors macroeconòmics, s'ha acabat a causa del creixement econòmic, però no sense haver provocat conseqüències com la cronificació de la pobresa i l'increment les desigualtats socials. Encara avui prop de 479.000 persones es troben en situació d'atur, de les quals 157.000, aproximadament, de llarga durada, ja que porten dos o més anys en situació d'atur. A més, una feina remunerada ha deixat de ser una garantia per esquivar la pobresa per a més de mig milió de persones a Catalunya, i la figura del treballador pobre -que té uns ingressos que no li permeten arribar a final de mes- no para de créixer.

Les dades de la darrera Enquesta de Condicions de Vida de l'IDESCAT ens indica que encara el 22,5% de les persones es troben en situació de pobresa o risc d'exclusió social. És cert que aquest indicador ha anat disminuint any rere any, però això encara demostra la importància d'un tercer sector fort, que vetlli per la reducció de les desigualtats.

Des de la Taula hem empès perquè Catalunya posi les polítiques socials en el centre. Per això vam aconseguir, gràcies a l’aliança amb altres plataformes socials, que l’any 2016 es fes un Ple Monogràfic sobre Emergència Social. Des d’aleshores hem fet seguiment i incidència perquè el Govern vagi complint tot allò que en aquell Ple es va comprometre, però queda molt camí per fer.

En aquests 15 anys, i de la mà en molts casos d’altres agents i plataformes socials que han treballat de valent, hem aconseguit que s’aprovin lleis i mesures importants: La Llei 14/2010 d’Igualtat d’oportunitats en la Infància, la Llei de l’Habitatge, la Renda Garantida de Ciutadania, la ILP per la dació en pagament i moltes d’altres que han ajudat a les famílies més vulnerables a millorar les seves condicions de vida.

Paral·lelament, des de la Taula hem treballat per seguir enfortint el sector. Des del 2008 hem anat signant Plans de Suport al Tercer Sector Social, on la presidència de la Generalitat s’ha compromès a impulsar mesures per enfortir el sector. Hem avançat en la introducció de les clàusules socials en la contractació pública, hem fet propostes per la millora de la qualitat en la gestió de les entitats, i hem posat de relleu el valor afegit que aporten les entitats.

Hem celebrat cinc Congressos del Tercer Sector i aquest any celebrem el sisè. Congressos que han aplegat a més de 2.000 persones treballadores, voluntàries i directives de les entitats per debatre i avançar en propostes sobre polítiques socials, contractació, gestió d’entitats, innovació social i tecnològica, etc.

En relació amb aquest darrer aspecte hem impulsat el projecte m4Social, que busca accelerar la transformació́ digital del Tercer Sector, contribuint a l’apoderament de la ciutadania i de les entitats socials. La tecnologia ha esdevingut un factor clau que ha accelerat alguns canvis i ha generat un entorn més exigent i desafiant, al que considerem que el tercer sector ha de saber adaptar-se, de la mateixa manera que ho estan fent la resta de sectors, per poder fer front als reptes que aquest nou entorn planteja. La tecnologia ha de ser una eina útil per al desenvolupament de la nostra tasca social i per aconseguir l’acompliment de la missió de les entitats socials mitjançant un nou enfocament dels problemes que volem solucionar. Des de la Taula posarem de la nostra part per aprofitar al màxim el poder transformador de la tecnologia, i liderar aquest canvi a l’interior de les entitats a més de millorar les nostres habilitats i capacitats en aquest àmbit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article