Montserrat Trueta, un exemple a seguir


El passat divendres 4 de maig els mitjans de comunicació es van fer ressò d'una trista notícia que afectava de ple a la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), i és que ens deixava la nostra presidenta, Montserrat Trueta i Llacuna, als 86 anys d'edat.

Després de la consternació inicial, és moment d’agrair la gran tasca que va impulsar. Gràcies a la FCSD, les persones amb discapacitat intel·lectual podem viure independents, gaudir dels nostres cercles d'amistats i seguir lluitant pels nostres drets.

Una dona amb empenta

Montserrat Trueta va néixer a Barcelona, el 20 de març de 1932. Va dedicar la seva vida a l’activisme social. Era filla de l’eminent doctor Josep Trueta, i vídua de l’economista Ramon Trias Fargas.

Va passar la seva infantesa a l’exili a Itàlia i Anglaterra. Va començar estudis de biologia a la Universitat d'Oxford, però els va abandonar per establir-se a Barcelona amb el seu marit, a qui va acompanyar en la seva carrera política.

L’any 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2004, la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya.

Quan el seu quart fill, Andy, va néixer amb Síndrome de Down, Trueta i Trias Fargas van decidir crear la FCSD: “Vam estar consultant amb altres pares i vam viatjar una mica a veure quins serien els sistemes més moderns per poder veure què es pot aprofitar i promocionar de la persona, sempre pensant en la persona, que tingui més oportunitats”, va explicar Trueta en aquesta entrevista realitzada per Èxit21.

Sempre eterna

Es poden destacar moltes coses de Montserrat Trueta, però una de les més importants és la capacitat de superació que ens va inculcar a tots els que formem part de la “família” de la FCSD. Podríem dir que Trueta ha sigut una persona amb una mentalitat molt avançada a la seva època.

Des d'aquesta tribuna, tots els que hem estat a prop d’ella volem reivindicar el seu llegat i agrair-li eternament la seva generositat. Montserrat Trueta sempre tindrà el lloc que es mereix en el cor dels usuaris de la FCSD.

En els últims moments de vida, Trueta va dir: “No ploreu la meva mort. Celebreu la meva vida que ha sigut plena i molt feliç”. I és que la impulsora de l’entitat de la que avui formem part, viurà eternament en el nostre record.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article