Big Data for Social Good


Fa uns dies ens van inundar el correu electrònic de peticions de validació del nou reglament de protecció de dades que han de seguir les empreses i institucions. L'objectiu és poder seguir explotant la informació que disposen de nosaltres, potser a través del Big Data.

Normalment pensem que l'objectiu principal serà la comercialització de productes, però en l'edició d'enguany del Mobile World Congress es van presentar els avenços de Big Data for Social Good: “Aquesta iniciativa reuneix organitzacions públiques i privades per accelerar l'impacte de la indústria mòbil sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. Les malalties contagioses, la contaminació, els terratrèmols, les inundacions i altres desastres són alguns dels principals desafiaments que el món s'enfronta actualment.”

 

En aquesta línia, el passat 24 de maig a Madrid es va dur a terme l'esdeveniment Big Data for Social Good 2018: “Vivim en un món cada vegada més digitalitzat en què l'activitat humana genera una immensa quantitat de dades. Tota aquesta informació, al costat d'una anàlisi avançat de la mateixa, està ajudant a canviar i millorar la nostra societat: des d’assenyalar zones de risc d'inundació fins analitzar el nivell d'analfabetisme en zones de difícil accés o predir la difusió de malalties com el Zika.”

I al Centre d'Excel·lència en Big Data de Barcelona s'ha posat en marxa el programa Big Data Impact que recull les iniciatives i projectes en Big Data pel bé social a Catalunya, com per exemple ‘Smart social home care for aging population’, que té per objectiu la planificació de l'assistència sanitària i els serveis socials per a gent gran.

Per tot això, potser és oportú apuntar que per Big Data entenem l'anàlisi i exploració de grans volums de dades (que, en la majoria de les ocasions, es generen a una gran velocitat), heterogènies (tant estructurades com no estructurades), que normalment supera els límits i capacitats del programari utilitzat habitualment per al processament de dades.

Per aconseguir-ho, el científic de dades (en col·laboració amb els arquitectes Big Data i els enginyers de dades), ha d'establir l'arquitectura de l'ecosistema, tenint especial focus en el llac de dades que haurà d'alimentar automatitzant processos de recol·lecció, transformació, enriquiment i conversió de formats. Les dades integrats, establiran el punt de partida per als processos d'exploració i anàlisi, que permetran l'obtenció de coneixement a partir del valor existent en les dades, que pot ser utilitzat per a la implementació de sistema de classificació, recomanació, models predictius o analítica prescriptiva, entre altres aplicacions.

Davant d'aquest entorn tecnològicament avançat ens trobem, segons el butlletí número 15 sobre la vulnerabilitat social presentat per la Creu Roja, que gairebé el 90% de les persones ateses a Espanya desconeix les aplicacions informàtiques més usuals, el 65% de les llars visitats no disposa de ordinadors o tauletes i el 61% de les persones ateses no utilitza Internet.

Alhora, l'informe presentat al març de 2017 per la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social a Catalunya Les necessitats de les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya en tecnologia mòbil, digitalització i TIC, destacava que l'aspecte en el que menys s'havia avançat era en què les entitats comptaran amb perfils professionals tecnològics especialitzats. En aquest sentit, les capacitats i coneixements del científic de dades (a mig camí entre l'estadística i l'enginyeria del programari) seran les que oferiran més oportunitats en el mercat laboral del futur pròxim. Algunes universitats ofereixen programes i beques per a científics de dades per al bé social, com la Chicago University o la Bristish Columbia University.

En qualsevol cas, les entitats socials i les administracions públiques haurien de ser capaces de definir estratègies de Big Data for Good que les ajudin a acostar als seus objectius fundacionals. Seria realment interessant que, de la mateixa manera que el sector social va col·laborar per desenvolupar SinergiaCRM, CRM per al tercer sector des del tercer sector, també construïssin el seu propi “SinergiaBigData” i, compartint les seves dades, descobrir tot el seu potencial per al bé comú.

***

Agraeixo el suport de Gregorio Mora, @gmorahid, de Metadology en l’elaboració d’aquest article.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article