A vegades no acceptem refugiats per no ofendre els països d’origen


Aquesta opinió pertany al projecte ‘365Batecs’ de Sant Joan de Déu Solidaritat, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

 

“Tant les persones refugiades com les persones immigrants són persones que han hagut de desplaçar-se, de moure’s del seu país, del país on han nascut, i s’instal·len en un altre per alguna raó. En el cas de les persones refugiades vol dir que aquest desplaçament ha estat un desplaçament forçat per unes circumstàncies específiques que serien la guerra, un conflicte militar al seu país, però també la persecució per part d’autoritats militars o religioses, la persecució per motius religiosos, ètnics o polítics, per part de les autoritats governamentals del seu país d’origen.

Normalment es parla d’immigrants econòmics per separar-ho de la migració de les persones refugiades i té a veure amb la necessitat de moure’s del seu país per buscar-se millors condicions de vida. Hi ha una part de la diferència entre persones refugiades i immigrants econòmics que és important mantenir-la per protegir la idea mateixa de refugi.

A Bayt considerem d’una forma molt clara que acollir s’ha d’acollir a tothom, vingui d’on vingui, per les raons que hagi vingut. El cert és que ara mateix està aquí i el millor que podem fer és establir una acollida en què aprenem d’aquesta persona i l’ajudem a aprendre de nosaltres el màxim possible.

Sí que hi ha refugiats de primera, refugiats de segona i de tercera i de quarta, i persones que potser entren de ple en la definició de refugiades, però ni tan sols hi ha la possibilitat de dir-li refugiada ni acceptar una sol·licitud d’asil perquè la relació diplomàtica, institucional, que existeix entre el nostre país i el seu és una relació de cordialitat que no ens permet “ofendre” aquell règim dient que hi ha persecució política, minories religioses, ètniques i tot això.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article