La música com a nova forma de comunicació


Aquesta opinió pertany al projecte ‘365Batecs’ de Sant Joan de Déu Solidaritat, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

 

“En una sessió de musicoteràpia bàsicament intentem treballar diversos aspectes d’una persona, sobretot emocionals, socials i funcions cognitives, i ho fem a través de la música i dels seus elements. Escoltem música, treballem amb la música o fem lletres, per exemple. Intentem estimular àrees que en altres espais no s’estimulen de la mateixa manera.

En l’àmbit verbal, a la tercera edat es poden veure afectades diferents àrees que impedeixen comunicar-nos de la manera que sempre ho hem fet o que ens agradaria, i a través de la música s’activen diferents àrees del cervell que poden no estar tan afectades. Aleshores aquesta comunicació pot existir i perdurar.

D’altra banda, les defenses són diferents: estem acostumats a protegir-nos de les paraules i a escollir les paraules adequades. Però pel que fa a la música, ningú ens n’ha ensenyat, ningú ens ha explicat com funciona. D’aquesta manera, tot és molt natural, molt de dins, creatiu i espontani. Ells possiblement no se n’adonen del valor terapèutic que té aquesta intervenció. Nosaltres ho coneixem molt bé perquè està dissenyat per això, però ells ho perceben com un espai de llibertat, d’expressió, i és evident que s’hi troben bé. A més, es veuen canvis, sobretot emocionalment se senten més tranquils, més predisposats a treballar i a col·laborar. El que és fonamental i evident és el benestar que provoca i el fet que se senten a gust, perquè ho valoren com un espai per compartir, expressar-se i parlar. Moltes vegades es perden en converses que poden aprofitar o no, depèn dels nostres interessos.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article